open-navfaktor-logo
search
Šta poručuje ministar
Sindikat ViK-a od Vlade KS traži dodatak na plaću i regres, hoće li biti generalnog štrajka
U toku je štrajk upozorenja Sindikata KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo u krugu preduzeća i zahtijevaju da im se isplati regres i 200 maraka dodataka na januarsku i februarsku plaću.
06.07.2023. u 13:46
get url
text
Štrajk VIK
Štrajk VIK

Predsjednik Sindikata Vodovoda i kanalizacije (ViK) Rasim Ljucević izjavio je za Faktor da je u martu 2023. godine potpisan Kolektivni ugovor za cijelu komunalnu privredu KS u kojem su definisana prava u smislu povećanja, tj. dodatak na plaću u iznosu 100 maraka i to se primjenjuje retroaktivno od 1. januara 2023. godine, a uprava preduzeća je bila dužna da to pravo ispoštuje.

- Sva komunalna preduzeća u Kantonu Sarajevo dobili su naknade i regres, a samo zasposleni u Vodovodu i kanalizaciji nisu. Komunalnim preduzećima koja nisu imala novca da to isplate, kao što je slučaj sa našim preduzećem, dužna je Vlada KS da isplati bar 50 posto od ove sume, odnosno da to osiguraju u budžetu. Resorni ministar Almir Bečarević rekao mi je da taj novac nije predviđen za isplatu iz budžeta Kantona Sarajevo. Ni regres nam nije isplaćen, a po kolektivnom ugovoru i to se mora isplatiti - pojašnjava Ljucević.

Sindikat u svojim zahtjevima traži od Vlade KS da se isplati na plaću za januar i februar 200 maraka, a do 31. jula da se isplati regres.

- Ako Vlada KS to ne ispoštuje, Sindikat će u skladu sa zakonom preduzeti sve daljnje mjere i ući u organizovanje generalnog štrajka do ispunjenja zahtjeva – upozorava Rasim Ljucević.

Almir Bečarević, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, potvrdio je za Faktor da u budžetu Kantona Sarajevo nisu planirana sredstva za dodatke na plaću od po 100 maraka.

- Naknade od 100 maraka na plaće trebala je osigurati uprava preduzeća ViK. Javnim komunalnim preduzećima za ovu godinu bit će isplaćeno više od 23 miliona maraka i još uz neke druge projekte više od 30 miliona maraka. Zato sindikat treba tražiti da im se isplati po 100 maraka od uprave preduzeća – kaže Bečarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.