open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Sindikat sarajevskog Vodovoda i kanalizacije najavljuje štrajk, traže 200 KM dodatka na plaću i regres
Sindikalna organizacija sarajevskog KJKP Vodovod i kanalizacija uputila je dopis predstavnicima Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo u kojem najavljuju štrajk upozorenja 6. jula od 12 do 14 sati. Zahtijevaju da im se isplati regres i 200 KM dodataka na januarsku i februarsku plaću.
03.07.2023. u 14:48
get url
text

Kako su istakli, s obzirom na to da je u martu 2023. potpisan Kolektivni ugovor za oblast komunalne privrede KS u kojem su definisana prava u smislu povećanja, tj. dodatak na plaću u iznosu 100 KM i ona se primjenjuju retroaktivno od 1. januara 2023, uprava preduzeća je bila dužna da to pravo ispoštuje.

- Do današnjeg dana navedeno pravo nije ispoštovano za januar i februar. Uzimajući u obzir da je u ostalim komunalnim preduzećima već odavno to pravo ostvareno, mišljenja smo da se ono ne može selektivno ispunjavati i stavljati u lošiji položaj uposlenike i članove sindikata Vodovoda i kanalizacije. Slijedom navedenog, napominjemo da radnicima nije isplaćen ni regres, dok je u svim ostalim komunalnim preduzećima isplaćen - navodi se u saopćenju Sindikata.

Dodaju da su zahtjevi Sindikata sljedeći: izvršiti zakonsku obavezu isplate dodatka na plaću za januar i februar sa junskom plaćom i izvršiti uplatu regresa zaključno sa 31.7.2023.

- U slučaju neispunjavanja navedenog, Sindikat će u skladu sa zakonom preduzeti sve daljnje mjere i ući u organizovanje generalnog štrajka do ispunjenja zahtjeva - zaključili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.