open-navfaktor-logo
search
Došli do zida
Sindikat radnika BHRT-a: Višemilionska sredstva se gomilaju na računima RTRS-a, FTV-a, sada i EPBiH
AUTOR: Faktor
08.05.2024. u 14:29
get url
text
Upravni odbor Samostalnog Sindikata Radnika u BHRT-u podržava sve aktivnosti koje će ubrzati i dovesti do trajnog rješenja materijalno finansijske situacije  BHRT-a i agonije u kojoj se nalaze uposlenici državnog Javnog servisa, saopćio je danas Sindikat.
- U svjetlu aktuelnih problema u vezi sa prekidom usluga Radioteleviziji Federacije Bosne i Hercegovine, želimo istaći da smo tokom dugotrajne, višegodišnje  borbe za poboljšanje radnih prava uposlenika upozoravali na mogućnost eskalacije situacije i upoznali sve vladajuće strukture i državne i federalne i bivše i sadašnje, ali trajnog rješenja nema.
Uposlenici državnog Javnog servisa su došli do zida. Gospodo, hitno je potrebno pronaći rješenje za raspodjelu RTV takse na nivou BiH u skladu sa Zakonom, s obzirom na to da se višemilionska sredstva namijenjena za naše plaće i naknade gomilaju na računima RTRS-a, FTV-a, sada i računu Elektroprivrede Bosne i Hercegovine. Uposlenici BHRT-a nisu dobili naknadu za topli obrok za mart i april, od mizernih 7 KM po danu, a neizvjesno je kada ćemo i  da li ćemo primiti aprilsku plaću - naveli su iz Sindikata.
Dodali su da u ime 450 članova Samostalnog sindikata Javnog servisa BiH - BHRT-a, zahtijevaju hitno djelovanje sa konkretnim rješenjima jer su uposlenici BHRT-a, kako navode, bez ikakve krivice, suočeni s nepravedno niskom plaćom i poniženjem, kolateralna šteta trenutne situacije.
- Mi zahtijevamo dostojanstven rad, ugovorene, sigurne i redovne plaće, a ne nestabilne, neizvjesne i lišene radnih, socijalnih i sindikalnih prava. SSR u BHRT-u dugotrajno se angažovao u borbi za opstanak Javnog servisa Bosne i Hercegovine i ponavljamo da nećemo i ne želimo biti kolateralna šteta političkih odluka i poslovodstava. Nastavit ćemo se boriti za osnovna prava naših članova i uposlenika - navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednica Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u Merima Kurtović-Pašalić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.