open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo u KS
Selimić: Pred "četvorkom" su tri ogromna problema, ne znam kako će ih "difovci" moći riješiti
"Četvorka", koja dolazi na vlast u Kantonu Sarajevo, a koju čine stranke Narod i pravda, Naša stranka, SDP i NBL suočit će se sa tri ogromna problema, ali mi nije jasno kako će ih ministri sa "difovskim" obrazovanjem moći riješiti jer oni nemaju znanje i kapacitet za tako nešto.
28.12.2020. u 18:02
get url
text

VEZANI TEKST - Selimić: Pandemija je omela dogovor sa Nenadićevom Vladom, slijedi nam dalja patnja i agonija

Kaže to prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, čijih više od 3.000 članova već 22 mjeseca radi bez Granskog kolektivnog ugovora, a 16 mjeseci kako su u generalnom štrajku, tražeći potpisivanje kolektivnog ugovora i usklađivanje koeficijenata sa onima koje imaju članovi Sindikata doktora medicine i stomatologije KS.

- Nenadićevu Vladu bukvalno je "pomela" korona, nisu se snašli, no, od ove nove "četvorke" ne znam šta dobro možemo očekivati. Istina, imaju politički kontinuitet koji traje od 2017. godine, kada smo imali na sceni Vladu Elmedina Konakovića, a potom 2019. Vladu Edina Forte. To je isti način razmišljanja i djelovanja. Da li je to vezano za lidera „šestorke ili „četvorke“ to je već tema za istraživačko novinarstvo – dodaje Selimić.

Prema njegovim riječima, prvi problem sa kojim će se "četvorka" suočiti je plaćanje radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, jer ni do danas nisu napravljeni normativi rada.

- To znači - koje usluge, na kom nivou, u kom obimu. Nemamo ih, a vi ih plaćate. Drugi problem je finansiranje Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Dakle, nekome dajete 150 miliona KM iz kantonalnih zdravstvenih para, a u njemu nemate svoju upravljačku strukturu. Ne znam kako će to riješiti – naglašava Selimić.

Ono što je, kako kaže Selimić, najgore po "četvorku" jeste što ne mogu napraviti finansijski plan Zavoda zdrastvenog osiguranja KS za 2021. godinu koju bi trebala izglasati Skupština KS.

- U njega morate ukalkulisati plaće uposlenika u zdravstvu KS, a to ne možete uraditi jer u ovom trenutku nemate Strukovni kolektivni ugovor doktora medicine i stomatologije KS pošto im je ugovor i njegovu reprezentativnost stavio van snage Vrhovni sud Federacije BiH. Dakle, nezakonit je, nema ga, a od februara 2019. nije potpisan ugovor sa jedinim reprezentativnim, a to je Sindikat radnika u zdravstvu KS. To znači da svi mi u uvom trenutku nezakonito primamo plaće jer za to ne postoji zakonsko uporište pošto jedan kolektivni ugovor nije poptisan, a drugi strukovni presudom je stavljen van snage. Kad to "četvorka" riješi mogu kazati da su uradili 50 posto posla u svom mandatu, no male su šanse za to. Otimaju se za nešto za šta nemaju kapaciteta – ističe Selimić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.