open-navfaktor-logo
search
Stručni osvrt
Seizmologinja Merjema Genjac Zukić: Zašto se događaju razorni zemljotresi, koje zemlje su kritične, šta je sa BiH
Razorni zemljotresi koji su jučer pogodili Tursku i Siriju i odnijeli brojne živote i domove bili su očekivani jer, kako je za Faktor pojasnila Merjema Genjac Zukić, seizmologinja iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hecegovine, to područje je aktivno seizmičko područje.
07.02.2023. u 13:12
get url
text

- U posljednjih 200 godina na tom području je bilo zemljotresa jačine iznad sedam Richterove skale. I ranije su se dešavali jaki zemljotresi u tom području, a ovo sada jeste najjači. Dakle, nije bilo neočekivano – kaže Genjac Zukić.

Zašto je to aktivno seizmičko područje?

Preklapaju se ploče, Arapska ploča sa Euroazijskom tektonskom pločom i one se sudaraju baš na području Turske, tako da je to jedan od razloga zašto se na tom području javljaju zemljotresi.

Nakon dva razorna, uslijedilo je nekoliko manjih zemljotresa. Možemo li očekivati da će ih biti još?

Kada je u pitanju da li će se nastaviti ovo podrhtavanje tla u Turskoj i Siriji, hoće. Uvijek kad imamo jedan jači zemljotres, nastave se naknadna podrhtavanja tla izvjestan period. Posebno ako je bio taj zemljotres jači, onda i naknadna podrhtavanja budu jača. Tako da evo vidimo i danas i jučer da su nakon ova dva jača zemljotresa od sedam stepeni bili zemljotresi oko pet stepeni Richterove skale i nešto manji. Tako da jedan izvjestan period će se nastaviti ta podrhtavanja tla.

Možemo li precizirati koliko će to trajati?

Teško je precizirati koliko će to trajati, može biti godinu-dvije, ali to će biti sve više i više, niži i niži zemljotresi, ali u narednom periodu posebno nekoliko dana nakon tog jačeg zemljotresa očekivano je da budu i manji od četiri-pet stepeni.

Gdje još možemo očekivati ove jačine zemljotrese?

Generalno područje Turske je područje visokog stepena hazarda, visokog rizika od zemljotresa, a pored Turske područja oko nas koja su izložena su Grčka, Albanija, Italija. Tako da uvijek na tim područjima možemo očekivati.

Bosna i Hercegovina?

BiH, generalno možemo reći, da ima neku srednju aktivnost što se tiče seizmičnosti. Većinom na našim prostorima po pitanju centralne Bosne zabilježeni su zemljotresi oko četiri ili pet stepeni Richterove skale. Izuzetak je bio zemljotres na Treskavici, Banja Luka je zabilježila jače zemljotrese, Hercegovina nedavno također, ali ipak govorimo o toj nekoj srednjoj seizmičkoj aktivnosti i ne bi trebalo biti razloga za brigu.

Da se vratimo na razloge zemljotresa u Turskoj i Siriji. Rekli ste da se poklapaju ploče – Arapska sa Euroazijskom. Šta to konkretno znači? Da planeta Zemlja u određenom momentu neće izgledati kao danas, a znamo da su na početku svi kontinenti bili spojeni?

Da, to je ono što se svakako dešava. Svakako se dešava pomjeranje tla i svaka od ovih ploča pomjeri se za jedan centimetar godišnje. Tako da je to jedan normalan proces koji se dešava unazad godinama. Znamo da su kontinenti prije bili sastavljeni. Prirodan je to proces koji mi ne možemo zaustaviti.

Dakle, ne možemo reći da ljudski nemar izaziva razorne zemljotrese, već da je to prirodni proces koji ne možemo zaustaviti?

Tako je, kada su zemljotresi u pitanju, upravo taj ljudski faktor ne uzrokuje zemljotrese, a jedino što možemo povesti računa jeste o načinu izgradnje jer kao što ste jučer vidjeli, najveći problem je što se ne poštuju standardi gradnje i neke zgrade su izgrađene prije uvođenja tih određenih standarda i to je bio razlog zbog čega je onoliko ruševina. Zemljotres kao prirodan fenomen niti se može spriječiti, niti predvidjeti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.