open-navfaktor-logo
search
Reakcija
SDA: Koalicioni sporazum sa SNSD-om i nedostavljanje Programa reformi potvrđuju da je Trojka odustala od NATO puta
Autor: Faktor
12.04.2024. u 18:26
get url
text
Tvrdnja predsjednika Socijaldemokratske partije Nermina Nikšića da je "prethodna većina predvođena SDA-om vratila BiH unazad s puta u NATO" očajnički je pokušaj skretanja pažnje sa činjenice da je Trojka u zamjenu za ulazak u vlast i ministarske fotelje šefova tih stranaka pristala na zaustavljanje NATO puta Bosne i Hercegovine, navode iz stranke demokratske akcije.
- Zahvaljujući insistiranju SDA da se nakon Općih izbora 2018. vlast ne formira dok SNSD ne pristane na slanje Programa reformi, Bosna i Hercegovina je danas učesnica Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u. Dakle - za članstvo - saopćili su.
Taj se status, dodaju, vrlo lako može provjeriti na internet stranici NATO-a, baš kao što se lako može provjeriti i činjenica da je Trojka pristala na potpisivanje koalicionog sporazuma sa SNSD-om i HDZ-om u kojem se riječ NATO uopšte ne spominje.
- Da su odustali od NATO puta Bosne i Hercegovine u zamjenu za ulazak u vlast, Trojka je potvrdila i obustavljanjem slanja Programa reformi u sjedište Alijanse, s obzirom da taj dokument za prošlu i za tekuću godinu nisu čak ni pripremili i pokušali usvojiti.
Umjesto vrijeđanja inteligencije građana tvrdnjama da "rade sve da zemlju vrate na NATO put" i stalnog plasiranja u javnost neistina, Nikšić i njegovi partneri  iz Trojke bi morali prestati da rade po diktatu SNSD-a i HDZ-a, te barem pokušati da ispune zakonske obaveze koje se odnose na put Bosne i Hercegovine ka članstvu u Alijansi trasiran u vremenu SDA - navodi se u saopćenju SDA.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.