open-navfaktor-logo
search
Niz opasnih poteza
SDA: Dodik intenzivirao napad na institucije BiH, servilna "Trojka" bh. javnosti zamazuje oči
Odluka NSRS-a da povuče sudije Ustavnog suda BiH najnoviji je u nizu opasnih poteza kojima vlasti ovog entiteta podrivaju Dejtonski mirovni sporazum, saopćeno je danas iz SDA. 
15.06.2023. u 15:44
get url
text

VEZANI TEKST - Ustavni sud BiH ostaje bez sudija Srba: Dodik će pojačati hajku da Sud radi protiv RS-a i Srba

- Povlačenje kadrova iz Ustavnog suda BiH, kao jedne od institucija ključnih za stabilnost zemlje, ima za cilj da vlasti entiteta RS kršeći obaveze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, blokiraju rad i u konačnici obesmisle i uruše institucije države Bosne i Hercegovine. 

Napad na ovu instituciju je samo jedan od takvih primjera, jer zvaničnici sa područja entiteta RS koji obavljaju funkcije na državnom nivou odbijaju već dvije godine da učestvuju u imenovanju Upravnog vijeća Centralne banke, a duže od godinu izbjegavaju imenovanje generalskog kora u Oružanim snagama BiH.

Organizovani napadi na najvažnije državne institucije su ohrabreni neadekvatnim reakcijama međunarodne zajednice, čija je obaveza da nadgleda implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma i reaguju na antidejtonske djelatnosti - navode iz SDA.

SDA poziva svjedoke Dejtonskog mirovnog sporazuma, Vijeće za implementaciju mira i Ured visokog predstavnika u BiH da konačno daju pravi odgovor na radikalnu i rušilačku politiku u BiH i reagiraju na pravi način.

- Potrebno je svima u RS-u, a posebno vladajućoj garnituri na čelu sa Miloradom Dodikom jasno, konkretnim potezima, staviti do znanja da će snositi posljedice zbog politike koja ugrožava stabilnost i mir u BiH.

Upozoravamo javnost i na ponašanje "Trojke", koja je svjesna onoga što Dodik radi, ali mu svojim servilnim odnosom  pomaže u tome, i sve vrijeme u javnosti pokušava stvoriti privid "dobrog stanja" i "relaksiranih odnosa" - ističu iz SDA. 

Dodaju da na taj način "aboliraju Dodika, a probosanskom dijelu javnosti zamazuju oči".

- Očigledno postoji i dogovor da se član Predsjedništva Bećirović retorički, bez ikakvog konkretnog efekta, tobože suprotstavlja Dodiku, a da njegov SDP i ostale stranke "Trojke" praktično pomažu Dodiku - zaključuje se u saopćenju iz SDA. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.