open-navfaktor-logo
search
Održao niz sastanaka
Schmidt na Dubrovnik forumu: Potreban snažan odgovor međunarodne zajednice u BiH
Visoki predstavnik Christian Schmidt učestvovao je u 16. Dubrovnik forumu pod nazivom "Navigiranje globalnog preustroja" te govorio na panel diskusiji "Zapadni Balkan: Novi euroatlantski zamah".
09.07.2023. u 15:46
get url
text

Na marginama Foruma, Schmidt je održao nekoliko sastanaka, uključujući sa specijalnim izaslanikom premijera Velike Britanije za zapadni Balkan Ser Stewartom Peachom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograd-Priština i druga pitanja zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrielom Escobarom, hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Italije Antoniom Tajanijem, te direktorom za EU pri Ministarstvu vanjskih poslova Francuske Davidom Cvachom.

Visoki predstavnik i njegovi sagovornici su razmijenili stavove o najnovijim dešavanjima u BiH, a posebno o situaciji u Republici Srpskoj u svjetlu odluka koje je donio visoki predstavnik kako bi zaustavio narušavanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine i Dejtonskog mirovnog sporazuma od vlasti RS.

Međunarodni partneri su izrazili punu podršku visokom predstavniku i izvršenju njegovih ovlasti kao odgovor na poteze predsjednika RS Milorada Dodika i drugih koji su neustavni i krše Dejtonski mirovni sporazum, te podrivaju strukturu BiH.

Složili su se da je potreban snažan odgovor i zajednički strateški pristup međunarodne zajednice kako bi se zaštitio suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i stepen reformi, razvoja i stabilnosti postignut do sada, saopćeno je iz OHR-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.