open-navfaktor-logo
search
O pomoći javnom sektoru
Šatorović: Svi pune budžet FBiH, neprihvatljivo je da odluka Vlade o 2.500 KM ide u korist samo administraciji
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović u razgovoru za Faktor je komentirao odluku Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kojom će svi oni koji primaju plaću iz budžeta FBiH dobiti jednokratnu novčanu pomoć od po 2.520 KM.
21.12.2023. u 13:31
get url
text

VEZANI TEKST - Svi koji plaću primaju iz budžeta FBiH dobit će novčanu pomoć od 2.520 KM

Naglašava kako je Federalna vlada prethodno trebala naći mehanizam i osigurati da se pomoć isplati radnicima u industriji, uslužnom sektoru...

- Za Savez samostalnih sindikata BiH je apsolutno neprihvatljivo da odluka Vlade Federacije BiH o dodjeli finansijske pomoći radnicima u iznosu od 2.520 KM bude iskorištena kao sredstvo za dodatno raslojavanje radnika u kaste u ovisnosti o tome gdje žive i rade.

Ako opet dođemo do toga da ćemo morati organizirati proteste da bi se radnicima u industriji i onima koji primaju plaću iz budžeta na nivou kantona kao što su prosvjetni radnici, policajci, radnici u zdrastvu isplatila ova pomoć, onda je apsurdno usvajanje ove uredbe.

Naravno da Vlada FBiH treba isplatiti spomenuti iznos zaposlenima u administraciji na federalnom nivou, ali isto tako da prethodno nađe mehanizam i osigura da je pomoć isplaćena radnicima u industriji, uslužnom sektoru i onima koji primaju plaće iz budžeta kantona - kazao je za Faktor Šatorović i dodao:

VEZANI TEKST - Zastupnik NES-a Sandi Salkić o mjerama Vlade FBiH: Para na paru, uš na fukaru

- Svi nabrojani svojim radom pune budžet FBiH i fer je da ne budu građani drugog reda jer ne primaju plaću iz njega. Svjesni smo toga da najveći broj radnika ima plaću nižu od 1.000 KM i da svaka konvertibilna marka znači veliku pomoć, ali je velika razlika između nekog ko prima 596 KM minimalne plaće ili 700-800 KM u odnosu na one koji, hvala Bogu, imaju redovnu plaću koja je znatno viša od prosječne.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.