open-navfaktor-logo
search
Groblje Sveti Josip
Sarajevo: Obilježena 30. godišnjica pogibije heroine Kornelije Jurić
Na groblju Sveti Josip danas je polaganjem cvijeća i odavanjem počasti obilježena 30. godišnjica pogibije heroine Kornelije Jurić. 
10.10.2022. u 12:32
get url
text

Rođena je 23. septembra 1972. godine, a poginula je tokom velike ofanzive agresorskih snaga na sarajevsko naselje Stup 10. oktobra 1992. godine. 

VEZANI TEKST - Sjećanje na Korneliju Jurić, Zlatnog ljiljana: "U trenucima predaha sjela bi u kut i čitala, kao da nismo na ratištu"

Na njenom grobu cvijeće je položio i počast odao ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, te tom prilikom podsjetio sve prisutne na veliki doprinos koji su žene borkinje, iako nisu bile vojno obavezne, dale u odbrani naše domovine. 

- Prema izvornim podacima 5.360 žena je bilo angažirano u redovima Armije Republike Bosne i Hercegovine na raznim funkcijama, od uslužnih djelatnosti, zdravstva, pa do borkinja na prvim linijama, dok je njih 13 odlikovano najvećim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan - prisjetio se, tom prilikom, ministar Osmanović. 

Kornelija Jurić je poginula na dužnosti komandira sanitetske desetine u HVO-u "Kralj Tvrtko", a priznanjem "Zlatni ljiljan" je odlikovana posthumno 21. januara 1995. godine, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.