open-navfaktor-logo
search
Zastupnik u NSRS
Salkić: Ko u Dodikovoj "homogenzaciji Srba" ne vidi Karadžića iz 1992, taj ne želi dobro narodu i BiH
Potvrđivanje optužnice protiv Milorada Dodika može značiti početak funkcioniranja pravne države u borbi protiv puzećeg separatizma ili pak još jednu farsu i obmanu javnosti koja je zabrinuta zbog separatističkih aktivnosti bosanskih Srba, okupljenih oko separatističkih ideja koje zagovara i provodi predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, stav je zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a Ramiza Salkića. 
15.08.2023. u 07:42
get url
text

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića

Salkić za Faktor kaže da je sada na pravosuđu Bosne i Hercegovine da dokaže da li je na visini zadatka koji im je povjerio Ustav Bosne i Hercegovine i očekivanja građana koji vole svoju domovinu i očekuju kaznu za one koji rade protiv Ustava i interesa Bosne i Hercegovine.

- Od rezultata ovog procesa odredit će se stepen povjerenja građana u ove institucije i funkcioniranja pravne države u što su građani često sa razlogom bili razočarani u proteklim godinama. Krajnje je vrijeme da u ovoj zemlji svako počne raditi svoj posao za koji je plaćen i da svako snosi sankciju za svoje postupke bez obzira kako se zove i koju funkciju obavlja - naglašava on. 

Pitali smo Salkića kako gleda na Dodikovu poruku da će izvršiti maksimalnu homogenizaciju srpskog naroda i RS-a. 

- Ko u ovome ne vidi poruke iz januara 1992. taj je slijep i ne želi dobro svom narodu i domovini Bosni i Hercegovini. Normalna društva se razvijaju na slobodi mišljenja i funkcioniranju pravne države, a ne na homogenizaciji oko onih koji su optuženi za rušenje ustavnog poretka - Salkićev je stav. 

Također, on dodaje da "Trojka" i njihovi Bošnjaci u RS-u trebaju napokon prihvatiti realnost da im je plan promoviranja Dodika u kooperativca propao.   

- Trebaju prihvatiti odgovornost za relativizaciju njegove separatističke politike koja ugrožava mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini - poručuje on. 

Milan Blagojević, koji je podnio ostavku na mjesto sudije u Okružnom sudu u Banjoj Luci nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida, kazao je da ga ne bi iznenadilo da Tužilaštvo BiH zatraži pritvor za Dodika. 

- S obzirom na dugogodišnju neustavnu praksu svih sudova u BiH, za očekivati je da optužnica bude potvrđena u Sudu BiH i da se ide u glavni pretres. Ne bi me iznenadilo ni da presuda bude osuđujuća, a čak me ne bi iznenadilo ni da u toku tog postupka bude od Tužilaštva BiH predloženo određivanje pritvora i gospodinu Dodiku i gospodinu Lukiću. To mi pravnici zovemo pritvor po osnovu iteracijske opasnosti. To je opasnost od ponavljanja krivičnog djela - kazao je Blagojević.

Salkić misli da "ukoliko Dodik bude na slobodi dok mu se bude sudilo mogu se očekivati mitinzi, skupovi tzv. podrške sa ciljem pritiska na cjeli sudski proces".

- Ovi skupovi u značajnoj mjeri mogli bi biti prijetnja miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Dodik i njegovi sljedbenici kriju se i brane iza priče o težnjama njima znanih neprijatelja i planova o ukidanju entiteta ako oni ne bi vladali, a još gore ako bi završili u zatvoru. Očito na ovoj matrici će biti zagovarana i provođena homogenizacija bosanskih Srba oko Dodika kao što je Karadžić vršio homogenizaciju oko ugroženosti Srba, pa je na kraju presuđen za počinjeni genocid nad Bošnjacima.

Za uspješno i nezavisno okončanje sudskog procesa, ako ga bude, od ključne važnosti je privođenje Dodika, te pritvor do okončanja suđenja. Svjedoci smo svakodnevnih hapšenja i određivanja pritvora za razne uhapšene sa manjim rizikom po sudski proces od ovoga kojeg bi Dodik mogao imati i posljedica u javnosti ako ga bude vodio sa slobode po mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini - upozorava još jednom Salkić. 

VEZANI TEKST - Karadžićev advokat Petronijević formira tim za odbranu Dodika

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je prije tri dana optužnicu protiv Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika RS-a. Oni se terete za krivično djelo - neizvršavanje odluka visokog predstavnika iz člana 203.a stav 1. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Jučer je Goran Petronijević, proruski aktivista i član advokatskog tima ratnog zločinca Radovana Karadžića, najavio da će formirati tim za odbranu Dodika. 

Petronijeviću je donedavno bio zabranjen ulazak u Bosnu i Hecegovinu jer predstavlja prijetnju sigurnosti, javnom poretku, javnom redu i miru i javnom zdravlju u Bosni i Hercegovini ili međunarodnim odnosima BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.