open-navfaktor-logo
search
Vrhunac licemjerstva
Salkić: Izvođači subotnjeg performansa u Banjoj Luci su htjeli zloupotrijebiti Dan državnosti BiH
Zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Ramiz Salkić osvrnuo se na svojoj Facebook stranici na obilježavanje Dana državnosti u našoj domovini dotakavši se "performansa" "Trojke" u Banjoj Luci kazavši kako su oni pokušali iskoristiti Dan državnosti da bi skrenuli pažnju sa svojih pogubnih političkih ustupaka.
26.11.2023. u 13:27
get url
text

- U subotu smo širom Bosne i Hercegovine, pa i u entitetu čija vlast ne priznaje državne praznike, dostojanstveno obilježili Dan državnosti Bosne i Hercegovine, onako kako to već godinama radimo nakon povratka na naša ognjišta.

Istinske bh. patriote su u Janji, Zvorniku, Bratuncu, Srebrenici, Vlasenici, Doboju, Prijedoru, Nevesinju i drugim mjestima širom entiteta RS prigodnim programima obilježili Dan državnosti Bosne i Hercegovine - navodi Salkić i nastavlja:

- S druge strane, neki su pokušali insceniranim marketinškim performansom u Banjoj Luci zloupotrijebiti Dan državnosti Bosne i Hercegovine kako bi skrenuli pažnju javnosti sa pogubnih političkih ustupaka koje su davali u proteklim mjesecima. Svojim sebičnim performansom su zapravo otvorili proces koji može rezultirati dodatnim ugrožavanjem sloboda i prava Bošnjaka u ovom bh. entitetu.

VEZANI TEKST - Bivši borci Vojske RS-a pod prozorima SDP-a u Banjoj Luci pjevaju o Srbiji, Forto ih nazvao "grupom aktivista"

Naglašava da bosanskohercegovačke patriote već godinama obilježavaju Dan državnosti širom entiteta RS, pa i u Banjoj Luci, što je po prvi put zabranjeno "nakon što su izvođači subotnjeg performansa došli na vlast".

Podvala Bošnjacima 

- Pokušaj uvjeravanja javnosti da su se bivši pripadnici Vojske RS-a "spontano" okupili ispred kancelarije SDP-a u Banjoj Luci jer im jako smeta kafa šefova stranaka "Trojke" uvreda je inteligencije građana, ali je ujedno i otvaranje prostora i normaliziranje zabrane obilježavanja državnih praznika na prostoru ovog bh. entiteta.

Verbalno se sukobljavati sa bivšim pripadnicima tzv. Vojske RS-a, a u isto vrijeme ispijati kafe sa osobom za koju se u NSRS-u ustvrdilo da je sin kuma osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, što on nikada nije demantovao, vrhunac je licemjerstva i potvrda pokušaja podvale Bošnjacima organizacijom takvom bizarnog performansa - navodi Salkić.

VEZANI TEKST - Salkić na šehidskom mezarju Veljaci kod Bratunca: Ne smijemo dozvoliti da sile zla i podjela pobijede

Ukazuje da ovakvi pokušaji neće skrenuti pažnju sa ustupaka koje su stranke "Trojke" već dale i koje tek planiraju dati koalicionim partnerima sa kojima su formirali vlast na državnom nivou, ali i u entitetu RS, "zbog kojih ih javnost sasvim opravdano smatra izdajnicima".

- Subotnjim insceniranim događajem samo je dodatno otežan položaj Bošnjaka u entitetu RS, što šefove "Trojke" očigledno ne zanima previše. Podsjećam javnost da su zastupnici "Trojke", pored ustupaka na državnom nivou, glasali i za izbor entitetske vlasti koja je zabranila obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Banjoj Luci, uprkos činjenici da su u svom programu najavili nastavak secesionističke politike, te da su i danas dio te vlasti.

Također podsjećam javnost da su zastupnici iz stranaka "Trojke" u NSRS-u omogućili izbor četiri SNSD-ova delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine čime su Miloradu Dodiku isporučili ključeve državne vlasti. Za sudiju Ustavnog suda RS-a su izabrali čovjeka koji je bio prvi saradnik ratnih zločinaca Radovana Karadžića - navodi Salkić.

VEZANI TEKST - Dan državnosti u Memorijalnom centru Srebrenica: Predstavljen kurikulum za izučavanje genocida nad Bošnjacima

Kaže da je takvim podaničkim odnosom prema Miloradu Dodiku uništen Pokret za državu, koji je nastao kao izraz iskrene želje bosanskohercegovačkih patriota za jedinstvenim nastupom u entitetu RS.

Zagrljeni u laktaškoj destileriji 

- Tu iskrenu želju su pojedinci zloupotrijebili i prodali interese patriota, a prije svih Bošnjaka, za pozicije u vlasti. Dok nisu zauzeli te pozicije, tvrdili su, zagrljeni u laktaškoj destileriji, da se Dodik promijenio, da je spreman zauzeti proevropski kurs, da prethodnici nisu znali sa njim i da je njegova ratnohuškačka politika samo reakcija na provokacije Bošnjaka, te da ne treba zatezati odnose sa njim odbijanjem ustupanja "tamo neke njive", kako su opisivali imovinu države Bosne i Hercegovine.

Šutjeli su na psovanje genocida i na napade na bošnjačke povratnike. Istovremeno je isti taj Dodik intenzivirao secesionističke aktivnosti i uskraćivanje prava Bošnjacima. "Potpuno drugačiji pregovarači" su uspjeli ispregovarati svoje pozicije, a sve ostalo su prepustili koalicionim partnerima - rekao je Salkić i poručio:

- Mi ćemo nastaviti da obilježavamo Dan državnosti Bosne i Hercegovine širom entiteta RS, onako kako smo to godinama radili i kako to priliči ovom državnom prazniku, bez jeftinih performansa podređenih skupljanju još jeftinijih političkih poena koji samo nanose štetu bošnjačkim povratnicima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.