open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Šabanović: Insistirat ćemo na zakonu o Južnoj interkonekciji koji smo predložili, vladajući kupuju vrijeme
Zakon o plinovodu "Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Hrvatska" ključan je za održavanje sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom na području cijele Federacije i čijom bi se realizacijom oslobodili ovisnosti od Rusije.
05.03.2024. u 07:59
get url
text

VEZANI TEKST - Nermin Nikšić traži da se u Parlamentu FBiH ne razmatra SDA-ov zakon o Južnoj interkonekciji

Međutim, donošenje ovog zakona godinama koči HDZ jer žele svoje preduzeće, pandan BH Gasu. Ovaj zakon je u formi prijedloga bio usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH prije više od dvije godine, ali do danas nije usvojen u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Klub SDA je u parlamentarnu proceduru prije izvjesnog vremena uputio Prijedlog zakona o plinovodu "Južna interkonekcija BiH i RH" da se razmatra po hitnom postupku i čekalo se mišljenje Vlade Federacije BiH. Vlada je prekršila rok od 30 dana u kojem je trebala dati svoje mišljenje ali je premijer FBiH Nermin Nikšić (SDP) tražio od rukovodstva da se prijedlog SDA ne razmatra.

Ista priča kao i kod Izbornog zakona 

- Poslao je danas dopis premijer Nikšić da se ne razmatra taj zakon o Južnoj interkonekciiji po hitnoj proceduri. Ista priča kao i kod Izbornog zakona. Oni kao "nemojte" da se razmatra taj prijedlog SDA koji je korektan, probosanski, državnički, potreban građanima. Pa nama treba 10 interkonekcija a ne jedna ili dvije, zbog konkurentnosti, boljih cijena, sigurnosti, zbog 1.001 razloga!

Mi smo željeli da to razmatramo i onda se događa isto kao i sa izbornim zakonom, odjednom se sastaju da pričaju o tome a svi znaju da se neće dogovoriti - govori za Faktor federalni zastupnik Haris Šabanović (SDA).

Kaže kako vladajuća većina na ovaj način "kupuje" vrijeme.

- To rade jer jednom dijelu vladajuće većine koji se pita a on se zove Milorad Dodik, ne odgovara Južna interkonekcija jer slabi ovisnost o ruskom gasu. To treba Dodiku a on se pita a ta "Trojka" se ne pita ništa za te tri fotelje. Sve može - kaže Šabanović.

Razvlašćivanje države 

Osvrnuo se na pitanje da li ostaju pri tome da zakon ide na dnevni red Zastupničkog doma FBiH.

VEZANI TEKST - SDA-ov zakon o Južnoj interkonekciji dobio pozitivno mišljenje komisija u Zastupničkom domu FBiH

- Vlada FBiH je bila dužna u roku od 30 dana da se izjasni o prijedlogu zakona, da mišljenje. Ono što smo mi dobili nije mišljenje, to je propratni akt, lični stav premijera. Vlada treba da donese svoje mišljenje, imala je rok 30 dana koji je istekao prije dva dana, da li se slažu sa zakonom ili ne, ali su prekršili rok.

Mi ćemo insistirati da ide na dnevni red. Ovaj zakon je prvobitno usvojen u Zastupničkom domu ali nije u Domu naroda. Vlada se obavezala prije 10 mjeseci da će donijeti ovaj zakon i uputiti u Parlament a to nije učinila - kaže Šabanović i dodaje:

- Insistirat ćemo na našem prijedlogu. Ne znam zašto bi nekome smetalo da imamo više interkonekcija i da njime upravlja preduzeće BH Gas koje jeste nadležno a ne da osnivamo nekakva para preduzeća koja bi bila tu samo modalitet za uhljebljenje pet, 10 ili 20 ljudi. Na tome insistira HDZ što je standardno razvlaščivanje države.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.