open-navfaktor-logo
search
"Saučesnik"
Šabanović: Bećirović može spriječiti izbor HDZ-ovog sudije, ali ne pisanjem otvorenog pisma
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović može spriječiti izbor HDZ-ovog sudije, ali ne pisanjem otvorenog pisma, smatra Haris Šabanović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.
18.06.2023. u 20:52
get url
text

VEZANI TEKST - Nikšić ranije najavio da će SDP glasati za Vukoju, Bećirović sad kaže da ima i boljih za Ustavni sud BiH

Kako navodi Šabanović, stav Bećirovića da se u Ustavni sud BiH trebaju birati ugledni pravnici, a ne stranački poslušnici je u potpunosti ispravan.

- Čak i ako zanemarimo činjenicu da je Bećirović u posljednjoj javnoj reakciji zaboravio spomenuti da je i njegov SDP učestvovao u izboru stranačkih funkcionera za sudije Ustavnog suda BiH, i to birajući u maju 2002. godine dvoje sudija bliskih HDZ-u BiH, protivljenje mogućem izboru novog HDZ-ovog sudije, koji pri tome nema ni dana iskustva u pravosuđu, je pohvalno - kaže Šabanović te predlaže:

Međutim, Bećirović bi trebao, umjesto pisanja otvorenog pisma, jednostavno ubijediti zastupnike stranke čiji je potpredsjednik, ili zastupnike koalicije koja je podržala njegovu kandidaturu, da ne podrže HDZ-ovog Marina Vukoju već nekog od drugih kandidata koji zadovoljavaju kriterije, te na taj način spriječiti imenovanje "stranačkog poslušnika".

VEZANI TEKST - Nikšić potvrdio da će SDP glasati za HDZ-ovog favorita Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH

Može Bećirović početi sa Damirom Mašićem i Anerom Žuljevićem, SDP-ovim zastupnicima koji su članovi Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, a koji će u utorak odlučivati da li će pred Zastupnički dom poslati samo ime Marina Vukoje ili cijelu listu kandidata sa koje će zastupnici imati priliku birati.

Zatim bi Bećirović kao potpredsjednik SDP-a mogao i trebao utjecati na nekog od 15 zastupnika njegove stranke i definitivno spriječiti izbor HDZ-ovog sudije na sjednici Zastupničkog doma 21. juna.

Ukoliko SDP-ovi zastupnici ipak podrže Vukoju, zaključuje Šabanović, a ne nekog od neuporedivo referentnijih kandidata, Bećirović neće biti ništa drugo nego "saučesnik u isporučivanju pozicije sudije Ustavnog suda BiH HDZ-u".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.