open-navfaktor-logo
search
Pomoć djeci boraca
S područja Visokog stipendije dobilo 283 studenta
Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić uručio je rješenja o dodjeli stipendija Ministarstva za boračka pitanja za 283 studenta s područja grada Visoko.
05.03.2020. u 19:28
get url
text

U saopćenju se navodi da su, u budžetu tog ministarstva za 2020. godinu, za isplatu stipendija za 2.251 redovnog i samofinansirajućeg studenta u tom kantonu opredijeljena sredstva u iznosu od 2.479.000 KM.

Iznos stipendije je 800 KM za prvu godinu studija, a 1.200 KM za ostale godine studije te prvu i drugu godinu drugog studijskog ciklusa.

Premijer Ganić naglasio je da su, drugu godinu zaredom, stipendije dobili svi studenti koji su ispunjavali uvjete i dostavili formalno ispravne konkursne prijave. Prema njegovim riječima, briga o braniteljskoj populaciji jedan je od prioriteta Vlade ZDK.

- Želimo pomoći mladima da se školuju, grade budućnost u Bosni i Hercegovini. Kroz naše programe prošle godine smo omogućili da 273 osobe iz te populacije pokrenu posao ili se zaposle kod drugog poslodavca, a u suradnji s nadležnim federalnim ministarstvom pomogli smo da se zaposle trideset i troje djece šehida - kazao je premijer ZDK.

Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković rekao je da je broj boračkih stipendija u posljednjih pet godina gotovo udvostručen, a ukupan budžet za braniteljsku populaciju povećan na 13,6 miliona KM. To je, kako je kazao, najveći iznos dosad.

Osim Ministarstva za boračka pitanja, stipendije dodjeljuje i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, koje je u 2020. godini za tu namjenu opredijelilo milion KM.

- Konkurs je u toku, a opredjeljenje je i da i u ovom slučaju stipendije dobiju svi studenti koji budu ispunjavali uslove i dostave formalno ispravne prijave. Ako se tome pridodaju izdvajanja za smještaj u studentske domove i ishranu studenata od 1,7 miliona KM, podrška tog kantona studentskoj populaciji prelazi pet miliona KM - navodi Press služba ZDK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.