open-navfaktor-logo
search
Operativna grupa USK
Ružnić pozvao Hrvatsku na profesionalnost: Naš MUP to ne radi!
Ostaje se pri stavu da se BIRA i MIRAL moraju hitno zatvoriti i nema novog prihvata migranata- poručio je Ružnić
09.08.2019. u 17:25
get url
text

U Bihaću je danas održan sastanak Operativne grupe za pitanje migranata u Unsko-sanskom kantonu. Sastanku je prethodila sjednica Vlade, a doneseni su i određeni zaključci.

Stav Operativne grupe je da se mora ubrzati provođenje zaključaka iz Brisela, sa sastanka održanog prije mjesec dana. Operativna grupa nudi staru/novu lokaciju za smještaj migranata, na Medenom Polju kod Bosanskog Petrovca. Drugih lokacija, s obzirom na potrebne kapacitete, prema riječima premijera Mustafe Ružnića, Vlada USK-a nema u svom vlasništvu, objavio je portal usk.info. 

-Ostaje se pri stavu da se BIRA i MIRAL moraju hitno zatvoriti i nema novog prihvata migranata- poručio je Ružnić. 

Također, sredstva u iznosu od četiri miliona KM za potrebe rješavanja i ublažavanja migrantske krize, podijeljena su između zdravstva i policije, odnosno Ministarstvo zdravstva 2,5 miliona, a MUP 1,5 milion. Ministri i ove institucije su dužni napraviti plan utroška prispjelih sredstava. 

-Zatraženo je i da Općinsko vijeće Bihaća dostavi informacije o stanju na lokaciji Vučjak, te da Kantonalna civilna zaštita iznađe sredstva da se dodijele Kantonalnom crvenom križu radi preventivnih mjera-kazao je Ružnić.  

Premijer USK-a i Operativna grupa su osudili napade na migrante koji su se desili na granici između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Povrijeđeno je 18 migranata (15 Pakistanca, dva Iranca, jedan Libijac), koji su zbrinuti u zdravstvenim ustanovama Velike Kladuše i Bihaća.

-Pružena im je prva pomoć, šest osoba je podvrgnuto dijagnostici, a dvije osobe su upućene u Kantonalnu bolnicu. Čekat ćemo izvještaj Granične policije BiH i Tužilaštva BiH o ovom incidentu. Osuđujemo ovakvo postupanje prema migrantima. Trebamo čuvati dostojanstvo naših građana i imovine, ali i migranata na njihovom putu. Ograđujemo se od ovakvog čina i postupanja- istakao je Ružnić. 

Ružnić je pozvao policiju Republike Hrvatske  na profesionalnost i kazao da MUP USK-a u takvim radnjama ne učestvuje. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.