open-navfaktor-logo
search
Dodikove puste želje
RS je samo entitet u BiH: Karadžiću nisu dali da potpiše, potpisnice Dejtona su Srbija i Hrvatska
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da "stavovi Upravnog odbora Vijeće za implementaciju mira (PIC) nastavljaju da služe i povlađuju politici političkih predstavnika bošnjačkog naroda, od kojih smo neki dan čuli da nismo samo stanovnici manjeg bh. entiteta, kako nas vole zvati, već da smo genocidaši".
27.04.2021. u 14:39
get url
text

- Kada su već odlučili da potroše papir i da se oglase, članovi PIC-a imali su priliku da poruče svojim bošnjačkim partnerima da ne mogu graditi državu sa onima koje 25 godina pokušavaju razvlastiti, omalovažiti, a sada i direktno vrijeđati - poručio je Dodik.

VEZANI TEKST - Komšić odgovorio Rusima: Jedinstvena BiH je postojala prije entiteta, postojat će i poslije njih

Na pitanje Srne da prokomentariše zajedničku izjavu Upravnog odbora PIC-a, koju nije podržala Ruska Federacija, u kojoj su osudili "trenutni politički diskurs u čijem centru se nalazi mirna disolucija BiH", Dodik je naglasio da Republika Srpska zadržava pravo da o budućnosti BiH razgovara i pregovara, ali ne sa članicama Upravnog odbora PIC-a već sa drugim entitetom i druga dva naroda, koji su prema Ustavu BiH konstitutivni.

- Upravo nam Ustav BiH to garantuje, jer smo kao Republika Srpska strana potpisnica Dejtonskog sporazuma i potpisnica Aneksa 4 tog sporazuma, što je Ustav BiH, ali i svih drugih aneksa, uključujući i Aneks 10 - naveo je Dodik.

Bh. entitet Republika Srpska, iako to Dodik pokušava nametnuti kao "historijsku i političku činjenicu" nije potpisnica Dejtonskog sporazuma. 

Dejtonski sporazum je u ime tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, tj. današnje Srbije, te u ime Republike Srpske, potpisao Slobodan Milošević. Niko iz vođstva Karadžićeve Republike Srpske nije stavio potpis, jer njima te 1995. godine nije dato da odlučuju o budućnosti države BiH niti su oni preuzeli bilo kakva prava na to.    U ime Republike Hrvatske potpis je stavio predsjednik Franjo Tuđman.

Dodik je nadalje konstatovao da se Upravni odbor PIC-a u kontinuitetu služi neistinama, pokušavajući da održe iluziju o BiH, prenebregavajući činjenice.

- Јedna od njih je da su entiteti postojali i prije Dejtona, o čemu svjedoče ženevski i njujorški principi, koji su prethodili mirovnoj konfereniciji u Dejtonu, a dio su preambule Dejtonskog sporazuma. To znači da su entiteti postojali i bili prihvaćeni i prije kreiranja današnje BiH. Iz svega slijedi logičan i pravno utemeljen zaključak - ako je nešto postojalo prije dejtonske BiH, može i poslije - istakao je on. 

Gotovo isto, jučer je u svom saopćenju iznijela Ambasada Rusije, koja se tradicionalno nije pridružila zajedničkom saopćenju PIC-a, koji je nastrožije osudio poteze predstavnika RS-a o "mirnoj disoluciji BiH". 

Dodik dana, također pokušava nametnuti još jednu opasnu tezu koja je također neistina, a to je da je država Bosna i Hercegovina nastala spajanjem dva entiteta, čime negira njeno hiljadugodišnje postojanje. 

U članu 1. Ustava BiH, koji govori o kontinuitetu stoji: 

- Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada "Bosna i Hercegovina", nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama. 

VEZANI TEKST - PIC najstrožije osudio poteze predstavnika RS-a o "mirnoj disoluciji" BiH

Također, BiH nije sastavljena, već se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, što je precizirano tačkom 3. istog člana Ustava BiH. 

Dodik je naveo da su granice među entitetima utvrđene međunarodnim sporazumom u Dejtonu i ne mogu se brisati gumicom, kako bi neki u Sarajevu željeli.

- Republika Srpska i Federacija BiH su se razgraničile 1995. godine i to je činjenica koja se nekima danas možda ne dopada. Mi ostajemo privrženi ideji da o budućnosti BiH razgovaramo ipak sa Federacijom BiH a ne neizabranim stranim službenicima u Sarajevu. Tako propisuje sam Ustav, a tako je i logičnije. I mi i ljudi iz Federacije ovdje imamo životne mandate. Red je da o svojim životima u miru odlučujemo sami - poručio je Dodik.

Radi se o međuentitetskoj liniji, a nikako granici, koja bi prema njegovim željama bila "međunarodno priznata". Ustavom BiH je definirano da su međunarodno priznate samo granice države BiH. 

Upravni odbor PIC-a u jučerašnjoj zajedničkoj izjavi, koju nije podržala Ruska Federacija, osudio je "trenutni politički diskurs u čijem centru se nalazi mirna disolucija BiH". U izjavi se ističe da se to posebno odnosi na, kako kažu, konkretne korake koje čine predstavnici Republike Srpske i nosioci funkcija na nivou BiH u pravcu pregovora o razdruživanju, uključujući osnivanje pregovaračkih timova i zagovaranje raspada BiH putem kampanje oglašavanja na internetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.