open-navfaktor-logo
search
Potvrdio na pressu
Radončić od danas nije na čelu Koordinacionog tijela BiH, pojasnio zašto se odlučio na taj potez
Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić od danas više nije na čelu Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje.
31.03.2020. u 14:03
get url
text

Ovu informaciju potvrdio je na današnjoj press konferenciji, te objavio da će osobu koja će ubuduće voditi Koordinaciono tijelo BiH odrediti nadležni organi. 

Radončić je istakao da je on ovu dužnost preuzeo na mjesec dana kako bi se stvari uhodale, te da nadležni organi treba sada da odrede ko će biti na čelu Koordinacionog tijela BiH.

- Mislim da sada Koordinaciono tijelo, i naše i u Federaciji BiH treba da vodi neko iz medicinske struke, infektolog, epidemiolog ili neki vrsni menadžer iz zdravstva, ali to neka odrede nadležni organi. Kao ministar sigurnosti i predsjednik velike stranke koja je u koaliciji na državnom i federalnom nivou, te nekim kantonima, bit ću na raspolaganju svim ministrima. Jedini sam minister u Vijeću ministara koji je ujedno i predsjednik velike stranke- naglasio je Radončić.  

Podsjetio je da je ovo tijelo 23. marta organiziralo informativno donatorsku konferenciju na kojoj je bilo više od 20 ambasadora, i isto toliko međunarodnih organizacija koje se bave humanitarnim radom.

BiH je tada od EU, o čemu je obaviješten iz Brisela predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija dobila 80 miliona i 500 hiljada KM, kao prvu pomoć EU.

Kazao je da je uz još nekoliko odrađenih poslova, Koordinaciono tijelo završilo svoju stratešku ulogu.

-Ono je sada postalo jedno veliko skladište u koje će dolaziti humanitarna roba, razne medicinske potrepštine, lijekovi, kreveti, respiratori, testovi, i to je faza kada to tijelo treba prepustiti menadžerima koji starteški trebaju znati šta da rade, a da operativno to rade knjigovođe, računovođe. Koordinaciono tijelo ima iskustva kako da se ta pomoć dijeli, I ja kao ministar sigurnosti i predsjednik jedne velike stranke ne želim da imam kontakt sa humanitarnim radom, jer to bolje od mene znaju stručnjaci iz tog područja, a ne želim da imam ni doticaj sa donacijama – poručio je Radončić i zaključio:

-Ministarstvo sigurnosti mora da nastavi da radi u svom punom kapacitetu, imamo i previše posla, a sada su na redu naši krizni štabovi, entiteski i kantonalni.  

Vijeće ministara BiH, na vanrednoj sjednici održanoj 17. marta na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o proglašenju stanja prirodne ili druge nesreće na području Bosne i Hercegovine zbog opasnosti od moguće pojave epidemije zarazne bolesti prouzrokovane virusom korona.

Aktiviran je i rad Koordinacionog tijela za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u BiH.. 

Na prijedlog Ministarstva sigurnosti donesena je i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o formiranju Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje.  

Za predsjedavajućeg Koordinacionog tijela za zaštitu i spašavanje BiH tada je imenovan Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti.

Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje čini devet predstavnika Vijeća ministara, po pet predstavnika  Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine te dva predstavnika Vlade Brčko distrikta BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.