open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Uskoro konkurs za novu komisiju za odlučivanje o sukobu interesa
Nova komisija za odlučivanje o sukobu interesa formira se na osnovu novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa, koji je stupio na snagu 23. marta
AUTOR: Autor: M. R. S.
07.04.2024. u 19:17
get url
text
Zgrada Institucija BiH
Zgrada Institucija BiH
Priprema se dokumentacija, te se očekuje da će konkurs za izbor članova buduće Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama Bosne i Hercegovine uskoro biti raspisan, kazao je Džemal Smajić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i član Zajedničke komisije za administrativna pitanja.
- Neće puno trebati da se pripremi dokumentacija. Kriteriji su jasni – dodao je Smajić, podsjetivši da je Zajednička administrativna komisija i nadležna za provođenje ove procedure.
Nova komisija za odlučivanje o sukobu interesa formira se na osnovu novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa, koji je stupio na snagu 23. marta.
Aktuelnu Komisiju za odlučivanje o sukobu interesa čine bh. parlamentarci. Suočavala se s problemima u radu jer sjednice nisu često održavane pa se desilo u više navrata da je slučaj sukoba interesa zastario, odnosno da funkcioner više nije mogao biti novčano kažnjen. 
Novi zakon je predvidio da će se postupci pokrenuti do dana primjene ovog zakona okončati po propisima koji su bili na snazi u vrijeme pokretanja postupka, "ako je to povoljnije za stranku u postupku", što bi se moglo shvatiti kao još jedna pogodnost za funkcionere.
Zakonski rok za imenovanje nove komisije je 90 dana, znači do pred kraj juna. Njeno sjedište će biti u Istočnom Sarajevu.
Članove buduće komisije predlaže Zajednička administrativna komisija dvotrećinskom većinom, a imenuje bh. Parlament.
Komisija ima sedam članova i biraju se na pet godina. Ne smiju biti članovi stranke pet godina unazad.
- U postupku imenovanja Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine osigurava da sastav Komisije odražava jednaku zastupljenost Bošnjaka, Hrvata i Srba, kao konstitutivnih naroda, uz osiguranje jednog člana ostalih, u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine - piše u novom zakonu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.