open-navfaktor-logo
search
Sve po zakonu
Prototip bh. političara: Goran Opsenica, ministar, zastupnik, ministar, penzioner...
Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, potpisao je rješenje po kojem njemu kao ministru prestaje radni odnos zbog ispunjavanja uvjeta za odlazak u starosnu penziju.
23.08.2023. u 08:47
get url
text

VEZANI TEKST - Ako Opsenica nije potpisao izjavu, nema pravo na mandat ni kao Srbin, ni Hrvat

U istom rješenju koje je potpisao Opsenica navedeno je da mu pripada pravo na isplatu otpremnine u iznosu od 28.494 KM.

Po ovom rješenju radni odnos mu prestaje sa 31. majem ove godine. I dalje je ministar u Vladi HNK.

U međuvremenu je, s obzirom na to da je izabran za zastupnika u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, podnio zahtjev za zasnivanje radnog odnosa u Parlamentu FBiH.

- Zastupnik Goran Opsenica je 18. jula 2023. godine podnio zahtjev Administrativnoj komisiji Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH za zasnivanje radnog odnosa (profesionalizaciju) i od navedenog datuma ostvario prava koja mu pripadaju u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH – odgovoreno nam je iz Administrativne komisije Parlamenta FBiH.

Po ovom zakonu pripadaju mu prava na plaću, paušal, topli obrok, naknade za odvojeni život od porodice i smještaj u mjestu rada, regres.

Na pitanje da li je i dalje ministar, Opsenica nam je odgovorio da je, po Zakonu o organima uprave, Vlada na dužnosti dok je Skupština ne razriješi.

Kazao je i da on smatra da nije ministar, a zakon kaže drugačije.

Odgovorio je i da Skupštine HNK nije bilo od aprila.

Na pitanje da li je od Zavoda PIO FBiH dobio rješenje da je u penziji, Opsenica je pitao ko smo mi da provjeravamo informacije. Dodao je da su mu iz Parlamenta FBiH proslijedili naš upit o tome da li je profesionalizirao svoj status u Parlamentu i da li, ukoliko raspolažu informacijom i u mogućnosti su da je daju, zastupnik Opsenica prima penziju imajući u vidu da je sa 31. majom stekao uvjete za penzionisanje.

Opsenica je rekao i da ima dosta primjera da su zastupnici u parlamentima ujedno i u penziji.

VEZANI TEKST - Ko će primati i penziju i plaću u Parlamentu BiH, a koliko će ih u ovom mandatu steći to pravo

Iz Zavoda PIO FBiH još nismo dobili odgovor na upit poslan 10. augusta o tome da li je Zavod PIO FBiH donio rješenje u vezi s penzijom Opsenice, odnosno da li je Opsenica počeo primati penziju te da li je neophodna i odluka Skupštine HNK.

Nije nam odgovoreno ni iz Skupštine HNK na pitanja upućena 10. augusta da li je Skupština dobila zahtjev za razrješenje ministra Opsenice i kada, te da li je Skupština donijela odluku o razrješenju ministra Opsenice i kada.

Goran Opsenica, rješenje o prekidu radnog odnosa

Goran Opsenica, rješenje o prekidu radnog odnosa

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.