open-navfaktor-logo
search
Još bez rješenja
Protesti završeni, problemi ostali: Koji su naredni potezi rudara, loptica je ponovo na terenu Vlade FBiH i EPBiH
Protesti u Sarajevu su završeni, a problemi rudara, prije svega onih zeničkih, su ostali. 
01.08.2023. u 13:49
get url
text

VEZANI TEKST - Rudari završili proteste i poručili da neće odustati: Sarajevo napustili uz pjesmu "Šehidski rastanak"

Očekivano, niko se rudarima danas nije obratio iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine ispred sjedišta ove javne kompanije u Sarajevu. I Faktor je pokušao doći do stava direktora EPBiH Admira Andelije, najviše prozivanog tokom protesta, ali se on nije javljao na naše pozive.

Tako je glavni razlog dolaska približno 500 rudara iz svih rudnika Koncerna EPBiH, isplata junske plaće radnicima Rudnika mrkog uglja u Zenici, ostao neriješen. Došli su s problemom, vraćaju se u Zenicu, Tuzlu, Brezu... s problemom. No, rudari su kategorično poručili da neće odustati.

- Mi ne tražimo da nas bilo ko prima. Mi dolazimo da iskažemo ogromno nezadovoljstvo naspram svega ovoga što se dešava. Želimo kazati da smo ujedinjeni - poručio je tokom protesta Sinan Husić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata radnika rudnika Federacije BiH i naglasio:

- Država mora prestati s iživljavanjem nad 830 radnika RMU Zenica.  

VEZANI TEKST - Andelija: EPBiH ne može ispuniti nalog Vlade FBiH jer bi bilo protivzakonito, rudari najavljuju proteste u Sarajevu

Podvukao je kako zenički rudari moraju dobiti plaću za juni, onako kako su po Sporazumu, koji su potpisali Sindikat i direktor RMU Zenica, a po odobrenju EPBiH. Husić je poručio i kako je potrebno osigurati uvjete za penzionisanje onih rudara koji su stekli uvjete za to tokom 2023. godine.

Vlada FBiH uputila je prošle sedmice nalog Elektroprivredi BH da se zaostale plaće hitno isplate i da se pristupi realizaciji Sporazuma. U EPBiH su ukazali da bi to značilo kršenje Zakona o privrednim društvima i Zakona o javnim preduzećima FBiH. 

Sindikat je ipak izrazio nadu da će Vlada FBiH i buduće rukovodstvo Elektroprivrede na ozbiljan i odgovoran način krenuti u reorganizaciju i restrukturiranje rudnika. U suprotnom, kako su istakli, iskoristit će sva zakonom dozvoljena sredstva u borbi za ostvarivanjem svojih radničkih prava. 

VEZANI TEKST - Oglasio se direktor rudnika: Plaća kasni zbog smanjene proizvodnje i blokade računa RMU Zenica

Sada je loptica ponovo na terenu EPBiH, ali i Vlade FBiH koja je vlasnik ovog preduzeća, pa samim tim gazduje i nad rudnicima. Inače, protesti su protekli bez ijednog incidenta, kao što su to i obećavali iz Sindikata.

Ipak, u EPBiH su se čini pribojavali eventualnih ekscesa pa su, saznali smo to razgovarajući sa pripadnicima zaštitarske agencije koja radi na osiguranju upravne zgrade, angažovali pojačanje.

Na svu sreću, za tim nije bilo potrebe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.