open-navfaktor-logo
search
Trg slobode
Protest Tuzlaka zbog enormnog zagađenja zraka: Hoćemo li preživjeti do ljeta
Prema podacima web stranice aircare koncentracija PM 2.5 u tuzlanskom naselju Ši Selo jučer je premašila 650, dok su u Gradskom parku vrijednosti išle i do 400
12.01.2020. u 19:39
get url
text
Protest u Tuzli zbog zagađenja zraka
Protest u Tuzli zbog zagađenja zraka

Na Trgu slobode večeras se okupilo 100-tinjak građana u znak protesta zbog zraka u Tuzli, koji je danima katastrofalnog kvaliteta. Ovo je samo prvo u nizu okupljanja, inicirano na društvenim mrežama, a već u srijedu u 17 sati, na istom mjestu najavljeno je još jedno okupljanje građana.

- Mi smo večeras željeli da napravimo ovaj susret da bi se odgovorili koje korake ćemo poduzeti. Već smo zakazali novo okupljanje za srijedu. Cilj nam je da ponudimo incijativu. Mi svi laički znamo da toplifikacija u Tuzli znači rješenje problema zagađenosti zraka - kaže Amela Hajvaz, predsjednica udruženja Ženska vizija iz Tuzle, koje je iniciralo današnje okupljanje.

On ističe da je vrijeme da se počne razmišljati o tome kako ljudi u Tuzli žive cijele godine.

- Mi ne možemo živjeti samo ljeti. Evo vidimo prodaju se sezonske ulaznice za Panonska jezera, to je divno, a da li ćemo preživjeti do ljeta. Naša je inicijativa, a pretpostavljam da će građani dati svoje mišljenje već u srijedu - kaže Amela Hajvaz.

Džemila Agić direktorica Centra za ekologiju i energiju kaže da za djelovanje nije kasno, jer neko mora ovdje ostati i živjeti.

- Nadam se da nećemo svi napustiti državu, što znači da bez obzira da smo usred zime, kada je problem zagađenja zraka najveći, moramo predložiti plan mjera i napokon krenuti s realizacijom. Ono što imamo sada imat ćemo i naredne zime, ako se nešto ne poduzme - kaže Agićeva.

Ona kaže da bi u gradovima koji trpe enormno zagađenja, prvo trebalo zabraniti spaljivanje uglja u individulanim stambenim objektima, a tu zabranu treba pratiti subvencija prelaska na neke druge energente, a pored toga mjerama treba pratiti i industriju i saobraćaj.

- Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji koncentracija PM 2.5 čestica trebala bi biti ispod 10. Mi ovdje govorimo prosječnim vrijednostima preko 200, što znači da je to jako opasno. Na Skveru u Tuzli prosjećna koncentracija je bila 216, a u takvim okolnosima u nekoj uređenoj evropskoj zemlji se blokira grad, a kod nas se ne događa ništa - kaže Džemila Agić.

U Tuzli i TK najveći su problem štetne čestice u zraku, odnosno prašina, težine do 2,5 mikrograma čija se koncentracija mjeri po metru kubnom zraka (PM 2.5), odnosno 10 mikrograma po metru kubnom (PM 10). Njih najviše emitiraju individualna ložišta u kućama.

Ljekari upozoravaju da sitne čestice PM 2.5 u plućima dovode do pojave i pogoršanja astme, hronične opstruktivne plućne bolesti (HOPB) i raka pluća. U kardiovaskularnom sistemu uzrokuju srčane aritmije, ishemijske bolesti srca, kongestivno zatajenje srca, a na nervnom sistemu moždane udare. Lebdeće čestice PM 10 pojačavaju respiratorne simptome, povećavaju pojavu obolenja od astme i smrtnost od raka pluća i kardiovaskularnih bolesti, upozoravaju ljekari.

Prema podacima web stranice aircare koncentracija PM 2.5 u tuzlanskom naselju Ši Selo jučer je premašila 650, dok su u Gradskom parku vrijednosti išle i do 400. Sve ovo dešava se već danima, a nikakve rekacije nadležnih sa gradskog ili kantonalnog nivoa nije bilo.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.