open-navfaktor-logo
search
Odgovor MOBiH
Pročitajte 12 službenih listova i zakon pa ćete saznati kolika je plaća vojnika!
Dobiti precizne odgovore od Ministarstva odbrane BiH na novinarska pitanja ravno je naučnoj fantastici. Nemoguće je, a ne zapitati se da li neko ko sjedi u Uredu za odnose sa javnošću ne zna svoj posao ili svjesno provocira, ili pak to radi neko "iznad" u hijerarhiji
20.10.2019. u 21:55
get url
text

Dobiti precizne odgovore od Ministarstva odbrane BiH (MOBiH) na novinarska pitanja ravno je naučnoj fantastici. Nemoguće je, a ne zapitati se da li neko ko sjedi u Uredu za odnose sa javnošću ne zna svoj posao ili svjesno provocira, ili pak to radi neko "iznad" u hijerarhiji. 

Koliko vojnika, podoficira i oficira je tokom ove godine napustilo Oružane snage BiH?  Koliki je koeficijent plaća vojnika, podoficira i oficira Oružanih snaga BiH?  Koliki je iznos neto plaća vojnika, podoficira i oficira Oružanih snaga BiH? Ovo su tri pitanja upućena MOBiH. 

U nastavku bez ikakvih korekcija prenosimo u cijelosti odgovor koji smo dobili od Ureda za odnose sa javnošću:  

-Na osnovu Vašeg medijskog zahtjeva od 17.10.2019.godine, a koji se odnosi na broj pripadnika koji su napustili profesionalnu vojnu službu i iznos plata pripadnika MO i OSBiH, dostavljamo Vam odgovor:

Plata profesionalnim vojnim licima na službi u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama snaga BiH regulisana je Zakonom o plaćama u institucijama Bosne i Hercegovine (Službeni Glasnik BiH broj: 50/08, 75/09, 32/12, 42/12, 50/12, 32/13, 87/13, 75/15, 85/15, 16/16, 94/16 i 72/17). Osnovna plata se dobije kada se pomnoži osnovica i koeficijent i na to doda minuli staž. Osnovica i koeficienti su definisani naprijed navedenim Zakonom.

U 2019. godini prestala je vojna služba za 452 PVL po raznim osnovama ( penzionisanje, trajna zdravstvena nesposobnost, na lični zahtjev, smrt, istek ugovora).

 

VEZANI TEKSTZašto se osipa OSBiH: Vojnici imaju manje plaće od čistačica!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.