open-navfaktor-logo
search
U 96. godini
Preminuo ugledni profesor Hamdija Salihović, arhitekta koji je dovršio zgradu Parlamenta BiH
Ugledni profesor i arhitekta koji je dovršio djelo Juraja Neidharta, zgradu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Hamdija Salihović, preminuo je jučer u 96. godini.
26.12.2023. u 21:09
get url
text

Dženaza-namaz dugogodišnjem redovnom profesoru Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu bit će obavljena u petak, 29. decembra u 13.30 sati na Gradskom groblju Vlakovo.

- Šok i nevjerica, brzinom svjetlosti kopaju po emocijama i sjećanjima. Profesor Salihović, moj mentor koji je živio svoju arhitekturu na častan, dosljedan i iznimno kreativan način, jednako bila mu je važna i ljudska mjera i plemenitost. Zahvalna sam što sam imala priliku ostvariti saradnju još kao studentica radeći na Institutu i svjedočiti o veličini našeg profesora u svakom smislu. Podrška koju je nesebično pružao i kasnije kroz život bila je neprocjenjiva.

Njegova djela ostaju trajna vrijednost, vječni spomenici lika i djela velikog stvaraoca, vječne dobrote i posebne arhitekture. Njegovi crteži bila su putovanja. Sada putujte u miru poštovani profesore - napisala je na svom Facebook profilu Marijela Margeta Hašimbegović, zastupnica u Skupštini KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.