open-navfaktor-logo
search
Zenica
Preminuo Rasim Salčinović, vlasnik najstarije ćevabdžinice i simbol Čimburijade
U Kantonalnoj bolnici u Zenici večeras je u 80. godini preminuo Rasim Salčinović, poznati privatnik i vlasnik najstarije čevabdžinici u Zenici. 
19.08.2020. u 22:47
get url
text

Kad je dobio dozvolu za rad, piše zenicablog.com, davnog 8. januara 1964. godine, tada 23-godišnjak Rasim Salčinović bio je najmlađi privrednik i jedan od rijetkih privatnih poduzetnika u Zenici i regiji srednja Bosna. Sve do danas, više od pola vijeka kasnije, Rasim je bio najstariji aktivni poduzetnik i Zenici i regiji. Hospitalizovan je prošle sedmice, a danas je preminuo u Kantonalnoj bolnici Zenica, potvrdila je njegova porodica.

Rasim Salčinović je u januaru prošle godine obilježio 55 godina kako je otvorio prvu ćevabdžinicu u Zenici kada je postao najmlađi privatnik u ovom gradu. Najstarija ćevabdžinica u Zenici i danas je na istoj lokaciji, prkosi vremenu, ljudima i dešavanjima. Tako je i za vrijeme rata radila, otvarala svoja vrata svima, a Salčinović je pripremao i hranu za vojsku i izbjeglice.

Rijetki su posjetioci zeničke Čimburijade koji nisu probali čimbur koji je on pravio i tradicionalno donirao za ovu manifestaciju. Čimburijada ove godine prvi put nije održana, po prvi put Rasim Salčinović nije Zeničane i goste ovog druženja počastio sa neobičnim jelom, čimburom koji se ispeče u ogromnoj posudi od 1.000 jaja, a potom podijeli prolaznicima i znatiželjnicima.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.