open-navfaktor-logo
search
Kantonalno ministarstvo
Prekinut postupak o poništenju doktorata Sebiji Izetbegović; Oruč: Nalog inspekcije nije konačan i pravosnažan
Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje u mlade Kantona Sarajevo prekinulo je postupak po zahtjevu Esada Oruča, advokata Sebije Izetbegović, protiv rješenja Kantonalne uprave za inspekcijske poslove od 3. aprila ove godine.
19.06.2023. u 10:44
get url
text

VEZANI TEKST - Inspekcija naredila UNSA da prof. dr. Sebiji Izetbegović poništi diplomu doktora medicinskih nauka

Prekid postupka trajat će dok Općinski sud u Sarajevu ne riješi prethodno pitanje u predmetu koje se odnosi na rješenje rektora Univerziteta u Sarajevu od 9. marta ove godine kojim se poništava upis u Matičnu knjigu magistranata.

U izjavi za Faktor Oruč kaže kako još nije zvanično, službeno, putem pošte zaprimio rješenje Ministarstva.

- Rješenje smo vidjeli na pojedinim portalima i izvršili uvid u njegov sadržaj. Ono što mogu reći jeste da suštinski ovo potvrđuje našu raniju tezu da rješenje nadležne inspekcije, kojim se nalaže Univerzitetu u Sarajevu da izvrši navodno poništenje doktorske diplome, nikada nije steklo svojstvo konačnosti i pravosnažnosti. To je dodatni argument zašto Univerzitet u Sarajevu nije mogao donijeti rješenje kojim se poništava doktorska diploma - pojašnjava Oruč.

Dodaje kako su na sve ovo i ranije upozoravali rektora Rifata Škrijelja te mu uredno dostavljali mišljenja i tumačenja trenutne situacije.

- Sada se zastalo sa ovim postupkom dok se o osnovnoj parnici ne riješi unutar samog suda. Suština je da se ovim potvrđuje da nalog inspekcije, kojim se traži poništenje doktorske diplome, nije konačan i pravosnažan te da rektor nije ovlašten da o istom postupa - istakao je Oruč.

Podsjetimo, Inspektorat prosvjetne inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, Rješenjem od 3. aprila 2023. godine naredio je Univerzitetu u Sarajevu da poništi diplomu doktora medicinskih nauka. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.