open-navfaktor-logo
search
Međunarodna konferencija
Predvodi ih Menachem Rosensaft: Velika delegacija Svjetskog jevrejskog kongresa dolazi u Potočare
U Memorijalnom centru Potočari 10. jula, u sklopu obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima Podrinja, bit će održana međunarodna konferencija na temu nestalih osoba.
26.06.2023. u 22:07
get url
text

VEZANI TEKST - Emotivan govor Menachema Rosensafta: Šta mogu ja, sin preživjelih iz Aušvica, reći vama u Srebrenici

Između ostalih, dolazak na međunarodnu konferenciju potvrdio je 17 predstavnika Svjetskog jevrejskog kongresa, a među njima i potpredsjednik ove međunarodne organizacije Menachem Rosensaft, profesor prava na Univerzitetu Cornell.

- Na konferenciji ćemo imati pet različitih panela, koji će se baviti nestalima, edukacijom, odnosom prema ubijenima i preživjelima, antisemitizmom i negiranjem genocida... - kaže Amra Begić iz Memorijalnog centra Srebrenica Potočari.

Podsjećamo, Menachem Rosensaft, pored važnosti institucije koju predstavlja, značajan je jer je u potpunosti odbacio zaključke iz izvještaja međunarodne komisije predvođene izraelskim akademikom Gideonom Greifom, koju je formirala Vlada entiteta Republika Srpska, a u kojima se negira genocid u Srebrenici.

- Kao sin dvoje preživjelih iz Auschwitza i Bergen-Belsena, koji su se posvetili prenošenju dokaza o zločinima počinjenim nad evropskim Židovima tokom Holokausta budućim generacijama, posebno sam zgrožen besramnom manipulacijom istine u izvještaju - rekao je, između ostalog, Rosensaft.

Kada su u pitanju delegacije zvaničnika iz inostranstva, koje će u Potočarima prisustvovati komemoraciji i ukopu žrtava srebreničkog genocida, predsjednik Organizacionog odbora Hamdija Fejzić kaže da očekuje da prijave počnu pristizati otprilike sedam dana prije 11. jula.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.