open-navfaktor-logo
search
Ide u Parlament
Predsjedništvo BiH usvojilo ovogodišnji Nacrt budžeta usklađen sa Schmidtovom odlukom
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na danas održanoj vanrednoj sjednici usvojilo je Nacrt budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu koji će biti proslijeđen u proceduru u Parlamentarnu skupštinu BiH.  
08.06.2022. u 14:39
get url
text

Kako saznaje Faktor, Nacrt budžeta je usklađen sa Odlukom visokog predstavnika Christiana Schmidta o finansiranju Općih izbora u Bosni i Hercegovini, zakazanih za 2. oktobar. 

Schmidt je posegnuo za bonskim ovlastima s obzirom na to da za finansiranje zakazanih izbora nije osigurano dovoljno novca, te je naložio da će Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine dobiti iznos od 12,5 miliona KM koji je inicijalno određen za pripremu i organizovanje izbora.

- Sredstva odobrena ovom Odlukom ući će u Zakon o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2022. godinu. Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine odgovorno je za neposrednu provedbu ove odluke.

Osim toga, smatra se da je svaki administrativni korak koji je potreban ili poduzet prema važećim zakonima Bosne i Hercegovine u cilju provedbe ove odluke učinjen i poduzet u ispravnom i odgovarajućem obliku. Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će odmah započeti svoje aktivnosti kako bi omogućila pravovremeno održavanje Općih izbora 2022. godine - piše u odluci koja je na snagu stupila jučer. 

Prema Nacrtu, budžet BiH za 2022. godinu iznosi 1.073.600.000 KM, od čega je izdvajanje prihoda od indirektnih poreza za nivo BiH 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Odluku kojom se osigurava dio novca za provođenje izbora, i to 9,7 miliona KM, od Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK). Ovom odlukom, kako su upozorili iz CIK-a BiH, ne omogućava se održavanje Općih izbora 2. oktobra. Stoga je visoki predstavnik jučer koristeći bonske ovlasti nametnuo Odluku o finansiranju Općih izbora 2022. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.