open-navfaktor-logo
search
Sud u Banjoj Luci
Predmet Zeljković i ostali: Svjedok tvrdi da se u kritično vrijeme FFPN2 maska nije mogla nabaviti ispod 6,90 KM 
U nastavku suđenja u predmetu "Korona ugovori" u Okružnom sudu Banja Luka, svjedok tužilaštva Jelena Spasojević kazala je da se sporne maske FFPN2 u kritično vrijeme nisu mogle nabaviti jeftinije od 6,90 KM po komadu.  
12.02.2024. u 17:55
get url
text

Ona je tada radila u Institutu za javno zdravstvo RS-a. U ovom predmetu se sudi bivšem direktoru Instituta Branislavu Zeljkoviću i još četvorici optuženih.

Osim Zeljkovića, u ovom slučaju sudi se direktoru firme Prokontrol Slavku Bojiću, direktoru firme Promeding iz Laktaša Draganu Dubravcu, te vlasniku Turističke agencije Travel 4 fun Saši Markoviću, te bivšem direktoru banjalučke firme "Sineks laboratorija Saniju Crljiću.

Svjedok Spasojević je govorila o tome da su  naručivali FFPN2 maske od firme Кrajina group po cijeni od 10 КM po komadu.

- Radilo se o nekoj manjoj količini. Tih maski nije bilo i tada nismo mogli da uporedimo cijene - rekla je Spasojević.

Branilac Zeljkovića, advokat Jadranka Ivanović pitala je da li je onda cijena od 6,90 КM po komadu za iste maske koje su nabavljane preko Prokontrola bila prihvatljiva.

- Bila je niža od te i u to doba nismo imali nižu cijenu od te - rekla je Spasojević.

Svjedok je navela i da su odluku o tome koje količine medicinske opreme će se nabavljati u vrijeme pandemije virusa korona, kao i koja vrsta postupka javnih nabavki će biti sprovedeni, donosili ili direktor Zeljković ili načelnik Službe za ekonomsko-finansijske poslove u Institutu Dragan Obradović.

Spasojević je potvrdila da je u vrijeme pandemije, Institut za javno zdravstvo RS dobijao ponuda za nabavku medicinske opreme po direktnom sporazumu koje prelaze vrijednost šest hiljada pa su parčane i sklapano više ugovora.

- Nabavke po direktnim sporazumima su provođene zbog hitnosti- kazala je.

Ona je istakla da na nju nikada nije vršen pritisak da nešto uradi ili potpiše. Optuženi u ovom predmetu se terete za brojne zloupotrebe u vrijeme epidemije koronavirusa, kojima je budžet RS-a oštećen za najmanje 1,3 miliona maraka. 



2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.