open-navfaktor-logo
search
Tuzla
Prcić o pretresima na Američkom univerzitetu: Cilj je da se smijeni Osman Mehmedagić
Direktor Američkog univerziteta u BiH Denis Prcić, u pratnji istražitelja stigao je danas u prostorije ovog univerziteta, gdje je izuzeta dokumentacija.
18.06.2021. u 11:52
get url
text
Policija ispred prostorija Američkog univerziteta u Tuzli
Policija ispred prostorija Američkog univerziteta u Tuzli

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine od jutros traju pretresi na lokacijama u Sarajevu, Tuzli i Lukavcu, s ciljem pronalaska dokumentacije, dokaza i službenih evidencija Američkog univerziteta u Tuzli.

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH: Pretresi u Sarajevu, Tuzli i Lukavcu, traži se dokumentacija Američkog univerziteta

- Radi se o prijavi protiv Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, a cilj je da ga se pokuša smijeniti s direktorske pozicije. Došli su da obave pretrese i izuzmu dokumentaciju, a cilj je da se mene pritvori - rekao je danas Denis Prcić.

Iz Tužilaštva BiH su saopćili da se pretresi vrše radi pronalaska dokaznih materijala o radu i djelovanju ove ustanove, a u okviru istrage koja se odnosi na nezakonitosti i neregularnosti u vezi s izdatim diplomama.

Prcić dodaje da su istražitelji bili u njegovom stanu, gdje nisu ništa našli, a potom je uslijedilo izuzimanje dokumentacije u sjedištu Američkog univerziteta.

Kako nezvanično saznajemo, Denis Prcić je lišen slobode i trenutno se nalazi u prostorijama Američkog univerziteta. Nakon okončanja pretresa bit će prebačen u prostorije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, a zatim predat u nadležnost Tužilaštva BiH.

- Ja s tim nemam nikakvih problema, gospodin Mehmedagić je bio student od 2008. do 2013. godine. On je u Banjoj Luci završio fakultet, ali zbog političkih događanja, između Tužilaštva BiH, odnosno Olega Čavke i Gordane Tadić s Mehmedagićem, njega pokušavaju ukloniti s direktorske pozicije. Njemu su diplomu u Banjoj Luci poništili, ali mu je sud vratio i sada se čeka drugostepena odluka. Ovdje je cilj da mu se diploma i Američkog univerziteta poništi, da bi ga skinuli s pozicije jer radi na NATO integracijama i s partnerskim zemljama - kaže Prcić.

Sve je, kako kaže Prcić, način da se diskreditira njega lično i Američki univerzitet.

- Mislim da će neke naše studente uhapsiti, a ta djeca nemaju veze s ovim radnjama. Iza svega stoji politika. Radi se šteta hiljadama studenata, a vrlo dobrio znate da je 74 posto studenata Američkog univerziteta zaposleno pri završetku školovanja. Nisu otišli na univerziteta gdje se kupuju diplome, nego su došli ovdje gdje se mora zaslužiti ocjena, uključujući Osmana Mehmedagića - navodi Prcić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.