open-navfaktor-logo
search
Projekti
Pravdić o magistralnim cestama: Hercegovina je iz dana u dan sve povezanija
Okrugli sto "Cestovna mreža Mostara i cijele Hercegovine - jučer, danas, sutra" održan je u utorak u Mostaru u organizaciji Alumnija Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (GF SUM).
19.12.2023. u 14:14
get url
text

Direktor Cesta Federacije Bosne i Hercegovine Ljubo Pravdić istaknuo je kako je Hercegovina povezanija nego što je bila prije četiri godine.

- Hercegovina, kao i svi drugi dijelovi Bosna i Hercegovina, naslijedila je infrastrukturu iz bivšeg perioda, ali može se reći da je povezanija u odnosu na period od prije četiri godine. Kad pričamo konkretno o magistralnim cestama, Ceste FBiH u sklopu Programa modernizacije cesta u Federaciji izgradilo je potpuno novu cestu M17.3 Neum - Stolac okvirne dužine od 36 kilometara. Također, završili smo obilaznicu u Stocu, rekonstruirali smo neke bitne objekte, poput tunela Crnaja - kazao je Pravdić.

Na području Hercegovine, dodao je, trenutno se izvodi više projekata u nadležnosti JP Ceste FBiH.

- Tu bih prije svega naglasio južnu obilaznicu Mostara, trenutno je u fazi izgradnje tunel Novi koji košta oko 30 miliona maraka s PDV-om, a dužina je oko 930 metara. Tunel bi trebao biti završen do novembra 2024. godine. Isto tako, preostat će nam samo oko tri kilometra do Rodoča, gradi se i sjeverna obilaznica kod Gruda, južna je davno započeta, kao i obilaznica kod Ljubuškog, radimo projektnu dokumentaciju za obilaznicu Čitluk. Znači, mnogi projekti su u toku i Hercegovina je iz dana u dan sve povezanija, bar kada pričamo o magistralnim cestama - kazao je Pravdić.

Naglasio je kako su povezanost i dobra cestovna infrastruktura preduvjet za razvoj privrede, turizma i svih ostalih aspekata kvalitete življenja, kako u Hercegovini, tako i u Federaciji, odnosno Bosni i Hercegovini.

Profesor na Građevinskom fakultetu SUM-a Ivan Lovrić kazao je kako je cilj ovog događaja analizirati postojeće stanje i pokušati doći do ideja kako ga unaprijediti.

- Prije dvije godine imali smo okrugli sto na sličnu temu, ali je bio isključivo stručni, za razliku od današnjeg, kada smo se fokusirali i na struku i na upravljački dio kako bismo analizirali postojeće stanje, da vidimo gdje smo i u smislu planiranja, projektiranja i izvođenja, pa da onda na neki način istaknemo ključne elemente kako bi i struka i upravljanje imali nekakve ulazne informacija kako i šta dalje raditi - kazao je Lovrić.

Što se tiče saobraćajne povezanosti Hercegovine, Lovrić smatra da se moglo i trebalo uraditi puno više.

- Cestovni saobraćaj i povezanost jako je važna kada govorimo o turizmu, ali za ovu regiju je također jako bitan i Aerodrom u Mostaru koji bi konačno trebao profunkcionirati u turističkom smislu, a u isto vrijeme to je preduvjet bilo kakvog privrednog razvoja. Što se tiče mosta u Počitelju, mislim da su tu mediji zakazali, uhvatili su se po stabilnost mosta nebitnog detalja umjesto da "dignu spomenik" inžinjerima koji su završili Građevinski fakultet u Mostaru, koji su sposobni za puno toga i koji se tako dobro nose s ovako izazovnim problemima, tako da u smislu počiteljskog mosta vidim problem u medijima, a ne u samom mostu - kazao je Lovrić.

Suorganizatori današnjeg događaja bili su Federalno ministarstvo saobraćaja i komunikacija, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona i Vlada Zapadnohercegovačkog kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.