open-navfaktor-logo
search
Srebrenička majka
Potresni govor Munire Subašić u UN-u: Dajte svoj glas za Rezolucije o Srebrenici, budite na strani čovječanstva
U gencidu u Srebrenici je ubijeno 10.701 osoba. Ubijali su bebe koje su se tek rađale, starce, žene., kazala je Munira Subašić.
AUTOR: Autor: E.D.-Š.
29.04.2024. u 18:14
get url
text
Munira Subašić
Munira Subašić
Predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija u New Yorku pozvala je na usvajanje Rezolucije o Srebrenici. Ona je potresnim govorom ukazala kako je Vojska RS-a za osam dana pobila više od 10.000 osoba, te da je i sama u genocidu u Srebrenici izgubila 22 člana uže familije, među kojima su mlađi sin i suprug.
- Predsjednica sam udruženja koje se 20 godina bori za istinu i traži pravdu. Preživjela sam genocid u kojem su mi ubijena 22 člana uže familije a među njima su i moj najmlađi sin i muž. U genocidu u Srebrenici je ubijeno 10.701 osoba. Ubijali su bebe koje su se tek rađale, starce, žene. Ubili su 1.042 maloljetne djece i sve to za osam dana i samo zato što su bili muslimani. Mi nismo mogli vjerovati da su mogli sve njih ubiti, zatrpati u velike masovne grobnice. Mislile smo da su ljudi živi i čekale, nadale se da dođu. Kada je došao senator Bob Dole, saopćio nam je da su svi mrtvi - govorila je potresno i kroz plač Subašić.
Kaže da su po tom saznanju imali cilj pronaći posmrtne ostatke svoje djece a zločince izvesti pred lice pravde.
- Padom Srebrenice je ostalo oko 5.500 djece koja su u genocidu izgubili jendog ili oba roditelja. Gledali su kada im ubijaju očeve ili siluju majke i sestre, a braću odvode u smrt. Mnoga djeca ne znaju kako su im izgledali očevi jer su rođeni nakon što su ubijeni. Mi majke odgojile smo tu djecu bez mržnje. Naša djeca su danas doktori, inženjeri, profesori, govore nekoliko stranih jezika. Šaljem poruku svim majkama svijeta da uče od nas - kazala je Subašić.
Kaže kako je 2013. godine pronašla dvije kosti svoga mlađeg sina.
- U početku sam bila sretna što sam ih našla, što ću imati obilježje da je živio i imati nišan na kojem će pisati kada se rodio i kada je ubijen u Srebrenici. Od tada sa tugom legnem i ustanem. Zamolila bih sve ljude koji mogu dati glas da Rezolucija o Srebrenici prođe. Ona je potrebna nama, Srbiji i svim normalnim ljudima. Kada se holokaust obilježava 27. januara, 27. aprila genocid u Africi zašto da i mi ne obilježavamo 11. jula genocid u Srebrenici - kazala je Subašić i dodala:
- Molim vas da budete na strani pravde, dobroga. Oni koji ne dadnu svoj glas za Rezoluciju o Srebrenici ne pripadaju čovječanstvu.
Usvajanjem Rezolucije 11. juli bi se proglasio međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, uvrstile sudski utvrđene činjenice o genocidu u obrazovne programe...
Najava usvajanja Rezolucije izazvala je niz reakcija i netačnih navoda.
Srbija je pokrenula kampanju protiv usvajanja Rezolucije kao i manji entitet RS u Bosni i Hercegovini.
Došlo je do odgađanja glasanja o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici koje se u UN-u trebalo dogoditi 2. maja. Umjesto na ovaj datum, uslijedit će nešto kasnije.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.