open-navfaktor-logo
search
Krila slobode
Potpisan sporazum o izgradnji Memorijalnog kompleksa Žuč
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović potpisali su sporazum o sufinansiranju radova na izgradnji Memorijalnog kompleksa Žuč, čime su iz budžeta Kantona Sarajevo osigurana dodatna sredstva u iznosu od milion maraka za nastavak radova na lokalitetu Golog Brda, na Žuči.
06.09.2023. u 15:18
get url
text

Općina Novi Grad Sarajevo ranije je provela aktivnosti vezane za izgradnju i sanaciju pristupne saobraćajnice, otkup platoa Golog Brda na Žuči, koji je bio vrlo značajan da bi se uopće mogle voditi ove aktivnosti. Otkupljeno je oko 80 duluma zemljišta kako bi se moglo početi sa realizacijom.

Izrađen je projekt nakon provedenog natječaja i odabranog idejnog rješenja poznatog kao "Krila slobode", izvršeno je projektiranje, glavni projekt, provedena javna nabavka i početak radova.

Urađeni su temelji i temeljna ploča za centralni spomenik "Krila slobode", jednog velikog spomenika raspona 25 metara i 16 metara visine, velikog arhitektonskog složenog objekta, djelo Emira Salihagića.

Efendić je rekao da je sa jednim izvođačem radova raskinut ugovor, i da se radi o vrlo kompleksnom objektu za izvođenje, nakon čega je izabran drugi izvođač i ugovorena je izgradnja "Krila slobode", osigurana su sredstva zajedno sa Ministarstvom za boračka pitanja KS.

To su, prema njegovim riječima, dodatna sredstva kojima se omogućuje nastavak aktivnosti oko samog pristupa spomeniku i platou koji je u projektu nazvan manifestacijski trg. Efendić je dodao da je vrlo važno da to bude prostor na koji se može smjestiti najmanje 5.000 ljudi.

- Imali smo nekoliko prilika kada je na Golom Brdu bilo više hiljada građana. Zajedno sa centralnim spomenikom "Krila slobode" i prostorom koji podrazumijeva manifestacijski trg, pristupne saobraćajnice, te parking, imat ćemo uvjete za organizaciju velikih događaja na lokalitetu Golog Brda, na Žuči. Za nas ne postoji važnija lokacija, ona je na neki način vezana za tri općine, blizu je granica općine Vogošća i Novo Sarajevo, a poznato je da su odgovornost za brdo Žuč, na neki način imale jedinice iz Novog Grada i Novog Sarajeva u toku odbrane od agresije i to je bilo najveće ratište, na kojem je oslobođena najveća teritorija unutar opkoljenog Sarajeva - dodao je Efendić.

Osmanović je kazao da je Memorijalni kompleks Žuč najvažniji spomenik u Kantonu Sarajevo i u državi Bosni i Hercegovini.

- To će biti jedan Memorijalni kompleks, ne smijemo zaboraviti da su naša dva heroja odbrambeno - oslobodilačkog rata Enver Šehović i Safet Zajko dali su život na prostoru Žuči, oni će u ovom Memorijalnom kompleksu imati svoje tačke po projektu, pored niza heroja koji će biti obilježeni. Imat ćemo i jedan muzej, a u sljedećoj godini ćemo izdvojiti još značajnija sredstva da nastavimo ubrzanom izgradnjom ovog memorijalnog kompleksa koji će biti prvenstveno edukativnog karaktera, da sva djeca Kantona Sarajevo iz 107 škola dolaze gore na edukacionu nastavu, a samim tim imamo i turističku priču o takozvanom čudu bosanskog otpora - rekao je Osmanović.

Bitke na Žuči tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992-1995) predstavljaju niz slavnih pobjeda Armije RBiH u kojoj su svoje živote dali mnogi sugrađani. Kao mjesto trajnog spomena i sjećanja na te herojske bitke, Općina Novi Grad je 2018. godine na Žuči izgradila Dom oslobodilaca, ulaznu kapiju za Memorijalni kompleks na Golom Brdu, saopćeno je iz Pressa Općine Novi Grad Sarajevo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.