open-navfaktor-logo
search
Opet se gušimo
Posljednja mjerenja: Zrak u Sarajevu-opasan, djeci, trudnicama i starijima savjetuje se da ne izlaze
Vrijednost PM10 čestica u glavnom gradu BiH trenutno iznosi – 300, pa je izdato upozorenje na ozbiljne posljedice koje su moguće za cjelokupno stanovništvo
03.01.2020. u 20:57
get url
text

Prema najnovijim mjerenjima stranice zrak.ekoakcija.org, koja su urađena u 20 sati, Indeks kvaliteta zraka u Sarajevu iznosi 316, i označen je kao – opasan.

Vrijednost PM10 čestica u glavnom gradu BiH trenutno iznosi – 300, pa je izdato upozorenje na ozbiljne posljedice koje su moguće za cjelokupno stanovništvo.

Građanima se savjetuje da tokom boravka vani trebaju izbjegavati bilo kakve napore.

Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, trebaju ostati u zatvorenom prostoru.

Brojne su posljedice za zdravlje koje može izazvati zagađen zrak.

Iz zavoda za javno zdravstvo FBiH ranije su upozorili da koncentracija ugljen-monoksida, ugljen-dioksida, azotnog i sumpornog dioksida i lebdećih čestica (PM) mogu itekako naštetiti zdravlju.

Povišene vrijednosti ovih polutanata otežavaju disanje i ne dozvoljavaju dovoljnu zasićenost kiseonika u krvi i plućima, posebno kod hroničnih bolesnika, starijih osoba i manje djece.

Da aerozagađenje nepovoljno utječe na zdravlje ljudi, potvrđuje i činjenica da se u zimskom periodu, zbog veće koncentracije štetnih čestica i gasova u zraku, ljekarima obraća povećan broj pacijenata sa smetnjama vezanim za respiratorni i kardiovaskularni sistem.

Naročito je povećan broj akutnih infekcija gornjih i donjih dijelova respiratornog sistema (najčešće "grebanje u grlu", curenje iz nosa, kašalj).

Dugoročan boravak u sredinama sa visokim nivoom aerozagađenja važan je faktor rizika za obolijevanje od hroničnih respiratornih i kardiovaskularnih bolesti, kao i do pogoršanja već postojećih oboljenja.

Istraživanja su pokazala da u gradskim sredinama u kojima građani udišu veće količine štetnih gasova i čestica, više i obolijevaju od hroničnih opstruktivnih plućnih bolesti (bronhitis, astma, emfizem).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.