open-navfaktor-logo
search
Fond Memorijala KS
Podržani projekti iz oblasti kulture sjećanja i izgradnje spomen-obilježja 
U multimedijalnoj sali Fonda Memorijala Kantona Sarajevo danas su potpisani sporazumi o sufinansiranju projekata iz oblasti promoviranja kulture sjećanja i izgradnje spomen-obilježja, čiju je realizaciju, putem Fonda, omogućilo  Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo. 
07.11.2023. u 19:27
get url
text

Ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović istaknuo je važnost podrške pozitivnim inicijativama i projektima koji njeguju kulturu sjećanja. Poseban naglasak stavio je na podršku povratnicima u RS, kako bi se obilježila mjesta stradanja, sva šehidska mezarja i kako bi se dokumentavao jedan od najvećih zločina nakon Srebrenice koji je počinjen u prijedorskom kraju. 

Potpisivanjem današnjih sporazuma podržani su projekti: Islamske zajednice u BiH – Medžlisa Islamske zajednice Višegrad  pri izgradnji spomen obilježja poginulim borcima za odbranu BiH u periodu 1992-1995. godine u mjestu Kaoštica, projekt Islamske zajednice u BiH – Medžlisa Islamske zajednice Rogatica pri izgradnji spomen obilježja u džematu Godimilje, projekt Islamske zajednica u BiH – Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo na vanjsko molerskom osvježenju Ratne džamije na Igmanu, projekt Općine Gornji Vakuf – Uskoplje za rekonstrukciju /uređenje spomen obilježja Komandantu "Zlatnom ljiljanu" Goranu Čisiću, podrška Islamskoj zajednici u BiH – Medžlisu Islamske zajednice Foča na projektu Udruženju Fočanska Hair Česma. 

Podršku je dobilo i Udruženje za zaštitu tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu na sufinansiranju štampanja knjige "Alija Izetbegović-zvanično i nezvanično", autora Šefke Hodžića. Autor je u knjizi uvrstio najinteresantnije tekstove o predsjedniku Izetbegoviću koje je objavio u "Oslobođenju" u tom periodu: izvještaje, reportaže, intervjue, izjave. Također je uvrstio i feljton "Kad je Bosna dijeljena na tri Republike", te veliki intervju o Srebrenici koji se u knjizi prvi put objavljuje. 

FOTO: Fond Memorijala KS

Sporazum je potpisan i sa Udruženjem logoraša i logorašica Novi Grad Sarajevo za sufinansiranje štampanja knjige "Ahatovići 1990-1992." prvi heroji i žrtve autora Huseina Mujkić. Pored svjedočenja preživjelih mještana Ahatovića, u knjizi na nešto više od 500 stranica opisana su i dešavanja oko formiranja prvih logora na području općine Novi Grad Sarajevo.  

Udruženje "Biti novinar" - također je potpisalo sporazum za sufinansiranje "Novinarske nagrade Nino Ćatić". Nino je bio novinar koji je uređivao glasilo "Srebrenički glasi", brinuo se da Srebrenčani imaju i kulturni sadržaj. Njegovu riječ i glas pamtimo iz najdramatičnijih dana za Srebrenicu.

Sporazum su potpisali i: Udruženje boraca 185. Žepska brigada-Žepa za sufinansiranje štampanja knjige „Genocid u Srebrenici u pravosnažnim presudama“ autora Ibrahima Bećirovića, Udruženje ratnih vojnih invalida Novi Grad Sarajevo za sufinansiranje štampanja monografije Crnotina pokraj Sarajeva, zločini i žrtve Ahatovića i okoline kroz historiju, Udruženje logoraša Kozarac - sufinansiranje izrade i prikupljanja podataka prijedorskih logora.  

Potpisivanjem današnjih sporazuma, Fond Memorijala i Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, u skladu sa svojom djelatnošću, nastavljaju da aktivno učestvuju u realizaciji, podršci i promociji projekata koji doprinose institucionaliziranju sjećanja koje će kao trajno naslijeđe ostati za generacije koje dolaze, saopćio je Fond Memorijala KS. 
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.