open-navfaktor-logo
search
Općina Novi Grad
Počinje rekonstrukcija saobraćajnice u privrednoj zoni Bačići
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović potpisali su  sporazum o sufinansiranju projekta rekonskrukcije saobraćajnice u privrednoj zoni Bačići, a potpisivanju je prisustvovao i predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo Mirza Selimbegović.
27.09.2023. u 09:25
get url
text

Radi se o saobraćajnici koja prolazi kroz drugu po veličini privrednu zonu u općini Novi Grad Sarajevo, a koja je od izuzetnog značaja za razvoj i funkcionisanje privrednih subjekata koji djeluju u toj zoni.

Načelnik Efendić je kazao da je Općina ranije imala značajne aktivnosti koje se tiču izgradnje nove vodovodne mreže, izgradnje oborinske kanalizacione mreže, a da je u dijelu saobraćajnice prošle godine završena izgradnja oborinske kanalizacione mreže, čime su se stekli uvjeti za nastavak rekonstrukcije saobraćajnice dužine oko 400 metara.

Ranije je u saradnji sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo izvršena sanacija i asfaltiranje oko 300 metara saobraćajnice sa dvije kolovozne trake i trotoarom za pješake u prvom dijelu industrijske zone Bačići.

- Ovim projektom će se u velikoj mjeri poboljšati uvjeti rada velikog broja firmi koje već djeluju i rade na prostoru Bačića. To su vrlo značajne firme, neke od njih su partneri Općine Novi Grad u projektima izgradnje rasvjete i nekih drugih aktivnosti koje vodimo. Vrijednost sporazuma je 700 hiljada maraka, mi smo kao Općina kandidovali ovaj projekt kroz procedure Ministarstva privrede KS, koje otvara prostor za podršku svim općinama u razvoju industrijskih privrednih zona. Naša inicijativa je bila da je u Novom Gradu ove godine najznačajnije raditi na rekonstrukciji te saobraćajnice - rekao je načelnik Efendić.

Ministar Mijatović je naglasio značaj projekta rekonstrukcije saobraćajnice u privrednoj zoni Bačići za Općinu, Kanton Sarajevo i Zavod za izgradnju KS, koji je također supotpisnik sporazuma o sufinansiranju ovog infrastrukturnog projekta.

- Moj i stav Vlade KS je da je ovo jedan od najvažnijih projekata u smislu razvoja poslovnih zona u Kantonu Sarajevo, a ovo ulaganje je samo jedno u nizu koje smo realizirali u općini Novi Grad, od 2016. godine iznos sufinansiranja je bio oko 2,3 miliona maraka. Nadamo se da ćemo ovaj projekat realizovati u što kraćem vremenu, i da ćemo što efikasnije uraditi rekonstrukciju saobraćajnice u ulici Bačići, sa dvije saobraćajne trake, trotoarom, odvodnjom i rasvjetom - kazao je ministar Mijatović, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.