open-navfaktor-logo
search
Vrlo neobična situacija
Plenković traži od Milanovića da objasni nenajavljenu Dodikovu posjetu
Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da bi hrvatski predsjednik Zoran Milanović trebao objasniti nenajavljeni dolazak predsjednika RS-a Milorada Dodika na Hvar koji je nazvao "vrlo neobičnom situacijom".  
27.07.2023. u 18:44
get url
text

- To je jedna vrlo neobična situacija. Nemam utjecaj na to koga predsjednik poziva u Hrvatsku, ima punu slobodu i pravo da to radi. Ovdje se radi više o tehnologiji tog putovanja - komentirao je Plenković Dodikov dolazak helikopterom na Hvar na radni sastanak s Milanovićem.

- Očekujem hitnu inicijativu opozicije da se smjesta sazove vanredna sjednica Hrvatskog sabora i da se raspravi ta tema kako je neko bez odgovarajuće diplomatske note došao u Hrvatsku - rekao je Plenković, aludirajući na nedavnu vanrednu sjednicu parlamenta koju je Mlanović sazvao na inicijativu opozicije o štrajku u pravosuđu i tzv. plinskoj aferi.  

Premijer uvjerava da bi, da se poštovao protokol, sve hrvatske službe odobrile Dodikovu posjetu.

- Ali eto, kad imate ljude koji ne poštuju ni vlastiti Dan državnosti, onda im valjda u goste može dolaziti bilo ko, bilo kako i bez najava - rekao je Plenković, prenosi Hina. 

Ured predsjednika Milanovića saopćio je u utorak da su Milanović i Dodik razgovarali o odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske te posebno o potrebi uspostave funkcionalne i efikasne vlasti u BiH koja će osigurati ravnopravno učešće legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda.

VEZANI TEKST - Hrvatski mediji ogorčeni, Dodik je kod Milanovića bio poluilegalno

Dodik, kojeg su u prvoj polovici mjeseca zastupnici Evropskog parlamenta proglasili preprekom evropskoj integraciji Bosne i Hercegovine, dan ranije je, nakon mjeseci sukoba sa centralnim vlastima BiH, rekao kako je vrijeme da se strasti u BiH smire, sugerirajući time veću spremnost na saradnju.

Evropski parlament pozvao je na posljednjoj plenarnoj sjednici na uvođenje dodatnih sankcija Dodiku po uzoru na američke i britanske sankcije čelniku bosanskih Srba. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.