open-navfaktor-logo
search
Nakon nove naredbe
Pet autobusa sa bh. državljanima trebali krenuti danas iz Austrije, mnogi ipak odustali jer ne žele u šatore
Pet autobusa sa građanima Bosne i Hercegovine danas je trebalo da krene iz Beča za BiH, ali je njihov polazak trenutno upitan.  
08.04.2020. u 13:17
get url
text

Kako je za Faktor potvrđeno iz agencije El Kiram International Reisebüro GmbH, koja je organizovala povratak naših državljana u domovinu, u 11 sati su dobili dopis iz tima za krizne situacije Ministarstva vanjskih poslova BiH u kojem stoji da svi Bosanci i Hercegovci koji dođu autobusima iz Beča moraju ići u obavezni dvosedmični prinudni karantin u šatorsko naselje koje se nalazi na granici.

- Prije ove odluke imali smo pet punih autobusa iz Beča, a kada smo počeli obavještavati naše ljude o novoj proceduri, većina je odustala - kaže Sadik Džafo, jedan od organizatora prijevoza bh. državljana.

Dodaja da su do sada obavijestili 50 ljudi koji su rezervisali mjesta, a samo njih pet je potvrdilo da će putovati i pristati na karantin na granici.

- Svi ostali su negativno odgovorili. Jučer smo dobili dopis prema kojem će putnici ići u izolaciju u svojim kućama i svi su to prihvatili. Ipak, nakon promijenjene odluke (da sad idu u šatore, op. a.), većina odustaje od puta. Uglavnom su to studenti koji nisu dobrog finansijskog stanja i postavlja se pitanje kako će oni živjeti narednih dana u Austriji. Mi smo već platili pet autobusa po 3.500 eura, ali vjerovatno da će samo jedan autobus krenuti danas iz Beča – kaže Džafo. 

On ističe i da su u kontaktu i da imaju pomoć Ambasade BiH u Beču na čelu sa ambasadorom Kemalom Kozarićem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.