open-navfaktor-logo
search
Otkazana saradnja sa Kabirijem
Palestinska zajednica u BiH pozdravila potez gradonačelnice Karić u vezi sa sarajevskim maratonom
AUTOR: Fena/Faktor
09.04.2024. u 10:18
get url
text
Benjamina Karić
Benjamina Karić
Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini pozdravila je potez gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić koja je, kako navode, ljudski i humano reagirala na pokušaj onih koji negiraju genocid u Gazi da novcem kupe dostojanstvo Sarajeva.
- Njena državnička reakcija na pokušaj izraelske MTA Abraham Grupe da sponzoriranjem sarajevskog maratona na mala vrata utječu na javnost u BiH i glavnom gradu za svaku je pohvalu i podršku. Sarajevo je i na ovaj način pokazalo da je na strani mira, istine i pravde - navode iz Palestinske zajednica u BiH.
U saopćenju dodaju da je gradonačelnica Karić i ranije dokazala da institucija, ali i građani Sarajeva podržavaju apele za prestanak nasilja i genocida u Palestini te da neće šutjeti na ubijanje, protjerivanje i izgladnjivanje hiljada nevinih ljudi, žena, djece u Gazi i cijeloj Palestini.
- Pozivamo i ostale institucije i udruženja da ne nasjedaju na licemjerno dobročinstvo MTA Abraham Grupe, koja je ranijim prijetnjama upućenim gradonačelnici pokazala svoje pravo lice i nepoštovanje prema bh. institucijama, ali i građanima BiH – saopćeno je iz Udruženja Palestinska zajednica u BiH.
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, svoj prvi sastanak jučer ujutro u Vijećnici održala je sa timom udruženja "Dečki u plavom", koji su organizatori "Sarajevo Marathona". Kako je saopćeno iz Gradske uprave, saradnja ovog udruženja sa Abraham Grupom je prekinuta.
- Dostojanstvo nema cijenu i momci su to pokazali. Zato, svi 12. maja idemo trčati najveći do sada sarajevski maraton - poručila je Karić.
Gradonačelnica Sarajeva je naime, ranije najavila mogućnost da se Grad Sarajevo povuče iz sufinansiranja "Sarajevo Marathona" koji bi trebao biti održan 12. maja, nakon saznanja o partnerstvu organizatora sa M.T. Abraham Grupom Amira Grossa Kabirija.
Gradonačelnica je, kao što je poznato, više puta bila na meti vlasnika Abraham Grupe, zbog kojeg je dobila i policijsku zaštitu.  
- Udruženje je imalo podršku i Grada Sarajeva, a i moj muž i ja smo rado sudjelovali u trkama koje su organizirali. Nakon prijetnji i strahote, koju je moja porodica preživjela zbog Kabirija, a sve zbog iskrene podrške palestinskom narodu, osjećam potrebu da pozovem udruženje Dečki u plavom da oficijelnog partnera potraži negdje drugo, a nas sve da im u tome pomognemo. Ne smijemo dozvoliti da nam bilo ko dostojanstvo kupuje novcem! Dostojanstvo nema cijenu i nije na prodaju - kazala je tim povodom Karić.
Ovaj maraton se sufinansira učešćem kantona, grada, općina, turističke zajednice i mnogih drugih sponzora.
- Sigurna sam da zajedno sa našim društveno odgovornim kompanijama možemo zajednički iznijeti ovaj projekat bez sponzora kakav je MTA Abraham Grupa - kazala je ranije Karić, te "zaprijetila" da ako ne otkažu saradnju sa Kabirijem, ona će pokušati povući nazad sredstva koja je Grad već doznačio organizatorima.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.