open-navfaktor-logo
search
Tehničke izmjene
Ovo su dijelovi dokumenta o kojem se pregovara u Neumu
Prijedlog Misije OSCE-a o izmjenama Izbornog zakona BiH koji će osigurati integritet izbornog procesa stavljen je na pregovarački sto u Neumu, što je medijima danas potvrdila i predstavnica EU-a Angelina Eichhorst.  
28.01.2022. u 16:18
get url
text

VEZANI TEKST - Eichhorst i Palmer: Na stolu dokument od 17 strana, mnogo posla, ali dobro smo počeli

Prema informacijama Faktora, pregovori su za sada zasnovani samo na tzv. tehničkim i još se ne govori o političkim izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava BiH, kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH te ovlastima Doma naroda FBiH.  

Razgovara se o izmjenama s ciljem poboljšanja intergiteta i transparentnosti izbornog procesa u Bosni i Hercegovini. Ovaj prijedlog već je razmatran jučer tokom sastanka članova Interresorne radne grupe sa predstavnicima EU-a, Sjedinjenih Država i OSCE-a/ODIHR-a. 

Na njemu danas i naredna dva dana radit će članovi Interresorne radne grupe, stranački eksperti, te eksperti Venecijanske i Varšavske komisije. 

Razgovori o izmjenama izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine počeli su rano jutros u Neumu. Za pregovaračkim stolom su predstavnici HDZ-a Dragan Čović i Josip Merdžo, predstavnici SDA Bakir Izetbegović, Šefik Džaferović i Alma Čolo, američki i europski posrednici Matthew Palmer i Angelina Eichhorst, austrijski diplomata Johann Sattler, američki ambasador Eric Nelson, predstavnici OSCE-a, Venecijanske i Varšavske komisije, predstavnici SBB-a Fahrudin Radončić i Munib Jusufović, predstavnici Naroda i pravde Elmedin Konaković i Denis Zvizdić, predstavnici Narodnog evropskog saveza (NES) i HDZ-a 1990, Nermin Ogrešević i Ilija Cvitanović. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.