open-navfaktor-logo
search
Szijjarto u Mostaru
Orbanov šef diplomatije drži lekcije EU zvaničnicima: Sa Dodikom i Čovićem mora se...
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je nakon sastanka u Mostaru sa ministrom vanjskih poslova Mađarske Peterom Szijjartom da je "zahvalan Mađarskoj na razumijevanju stanja u Bosni i Hercegovini", te njihovoj namjeri da ekonomski pomognu.
05.04.2022. u 11:53
get url
text

Dodik je naglasio da je na sastanku sa Szijjartom potvrđeno da će biti nastavljeni svi raniji dogovori Republike Srpske i Mađarske i da će se tragati za novim zajedničkim projektima.

- Mogu da razgovaram sa Szijjartom o našim međusobnim odnosima i saradnji koja je veoma intenzivna. Ovo je bila prilika da njemu i njegovim kolegama, premijeru Viktoru Orbanu čestitam veliki izborni uspjeh i pobjedu. To je i za nas u Republici Srpskoj veoma značajno zato što imamo važne dogovore sa tom strukturom i Mađarskom - rekao Dodik novinarima nakon sastanka.

VEZANI TEKST - Mađarski šef diplomatije protiv sankcija Dodiku: To nije alat broj jedan, situacija u BiH je tužna

Dodik je poručio da je "Mađarska veoma dobar prijatelj za sve ljude koji žive u BiH".

- Njihov interes je isključivo da pomognu u podizanju ekonomije, boljem razumijevanju, stabilnim političkim odnosima i onim politikama koje zajednički dogovorimo - rekao je Dodik.

On je zahvalio Szijjartu za predanost i za to što je posjetio Mostar.

- Kao član Predsjedništva BiH želim da mu se zahvalim, mislim da je ovo pravi put u dobrom smjeru - istakao je Dodik.

Szijjarto je na svom Facebook profilu napisao da je stabilnost BiH ključno pitanje, te bi bilo dobro da svi ovo shvate.

- Stabilnost Bosne i Hercegovine je ključno pitanje za nas, bilo bi dobro kada bi svi ovo razumjeli. Stabilnost se, s druge strane, ne može postići bez mira među narodima, a nisu zadovoljni sopstvenom situacijom. Stoga bi bilo dobro kada bi naši evropski prijatelji takođe uložili napor i shvatili razmišljanje ljudi koji ovdje žive umjesto impotentnih međunarodnih izjava. Ni Milorad Dodik, srpski ni Dragan Čović, lider hrvatske zajednice, ne mogu se liječiti stiskom ruke. Moramo razgovarati s njima, ne o njima. I ja isto radim danas u Mostaru - napisao je Orbanov šef diplomatije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.