open-navfaktor-logo
search
Narodna skupština
Opozicija u RS-u neće podržati kriminalizaciju klevete: U istoj ćeliji ležat će ubica i onaj ko ispriča vic o ministru
Zastupnici opozicije u Narodnoj skupštini RS-a danas su kategorično istakli da neće podržati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a kojim se kriminalizuje kleveta, a koji je danas na dnevnom redu NSRS-a.
18.07.2023. u 14:40
get url
text

Zastupnik SDS-a Dragomir Vasić podvukao je da SDS neće podržati zakon o kriminalizaciji klevete, te da su dva osnovna razloga.

Prvi je bojazan od pravosudne zloupotrebe zakona od vlasti, a drugi je – pogrešan momenat za njegovo donošenje.

Naveo je da su pred RS-om "izazovni dani zbog pritiska međunarodne zajednice, OHR-a, Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i loše ekonomsko-finansijske situacije".

- Politika ima veliki upliv u rad pravosuđa i taj strah od politike i zloupotrebe od vlasti je veliki, a posebno jer su neke odredbe široko formulisane i neprecizne – dodao je Vasić.

Šef Kluba zastupnika PDP-a Igor Crnadak je istakao da sumnja da je ovaj zakonski prijedlog došao iz "ministrove glave", kao i da je njegova namjera obračun protiv onih koji se kritički odnose prema vlasti.

Objasnio da je zakon štetan, te dodao:

- U istoj ćeliji ležat će ubica i neko ko je u kafani ispričao vic o ministru... Molim vas, apelujem, nemojte glasati za ovaj zakon, nemojte ovo zlo donositi RS-u. Razmislite još jednom šta radite, možda još nije kasno – poručio je Crnadak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.