open-navfaktor-logo
search
Javna rasprava
Općinsko vijeće Novi Grad usvojilo Nacrt budžeta za 2024. godinu u iznosu 55 miliona maraka
Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo usvojilo je Nacrt budžeta Općine za 2024. godinu u iznosu od 55 miliona 380.000 maraka. Nacrt budžeta upućen je u javnu raspravu, a materijal će biti dostupan na zvaničnoj web stranici Općine.
23.11.2023. u 11:01
get url
text
Općinsko vijeće Novi Grad
Općinsko vijeće Novi Grad

Javna rasprava o Nacrtu budžeta održat će se u svim mjesnim zajednicama na području općine Novi Grad, a svi zainteresirani subjekti, savjeti mjesnih zajednica, klubovi vijećnika koji participiraju u Općinskom vijeću, organizacije i svi građani, imat će mogućnost učestvovati u javnim raspravama i iznijeti svoje prijedloge, sugestije i primjedbe, te time dati doprinos da budžet Općine za iduću godinu bude što kvalitetniji i u skladu sa potrebama građana. Po završetku javne rasprave, nadležna općinska služba će pripremit Prijedlog budžeta za 2024. godinu o kojem će se vijećnici izjašnjavati na nekoj od narednih sjednica Vijeća.

Tokom rasprave ocijenjeno je da je budžet razvojni, ali i socijalni, a najznačajnija sredstva izdvojena su za izgradnju komunalne infrastrukture, za rekonstrukciju i izgradnju novih saobraćajnica i lokalnih puteva planirano je sedam miliona  maraka, a za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže više od 3,6 miliona maraka.

- Kada je riječ o kapitalnim projektima izdvojit ću izgradnju objekta društvene infrastrukture u naselju Briješće, u kojem će se nalaziti prostorije mjesne zajednice, sa salom za sastanke i šalter-salom Javnog preduzeća BH Pošta, kao i poslovni prostor. Planirana je izgradnau Doma kulture u Ahatovićima, kao i izgradnja objekta društvene infrastrukture na području Dobrinje. Projekat će se realizovati u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a sadržavat će policijsku upravu, mjesnu zajednicu, kao i centar za aktivno i zdravo starenje. Ono što je vrlo značajno za realizaciju svih ovih kapitalnih projekata jeste značajno povećenje eksproprijacije zamljišta. Iznos za eksproprijaciju zemljišta povećan je za oko 2,2 miliona konvertibilnih maraka u odnosu na raniji period - kazala je Nejra Smajić Šahić, sekretar općinskog organa državne službe Općine Novi Grad Sarajevo.

Kao i ranijih godina, planirana su značajna ulaganja u sportske sadržaje, finansijska sredstva u iznosu od 350.000 maraka planirana su za izgradnju balona za malo igralište sa umjetnom travom u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju "Safet Zajko", 300.000 maraka za izgradnju sportsko–rekreativnih sadržaja u ulici Kenana Demirovića, u MZ "Švrakino Selo – III", kao i drugi projekti značajni za život stanovnika općine Novi Grad Sarajevo. Stotinu hiljada maraka usmjereno je osnovnim i srednjim školama za projekte za koje Općina svake godine izdvaja sredstva, od sanacije krovova, unutrašnjih prostorija, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.