open-navfaktor-logo
search
Reakcija na saopćenje SDA
Općina Stari Grad tvrdi da će stanovi biti dodijeljeni transparentno i zakonito
Općina Stari Grad demantovala je navode OO SDA Stari Grad, kao i članova Komisije za stanove kojima raspolaže Općina Stari Grad Amile Olovčić-Vražalica i Faruka Redžića o nezakonitoj dodjeli stanova za mlade bračne parove u općini Stari Grad Sarajevo.
09.11.2020. u 18:38
get url
text

U reakciji navode da "jedino što je tačno u njihovom saopćenju je da su članovi pomenute Komisije".

- A upravo za to članstvo je Olovčić-Vražalica do sada naplatila iz općinskog budžeta 7.409 KM, a Redžić 2.460 KM i zanimljivo je da nikada dosad nisu imali nikakve primjedbe niti su se javno oglašavali nego su se sjetili da reaguju u momentu kada općinski načelnik najavljuje provođenje odluke i podjelu stanova. Olovčić-Vražalica je svojevremeno obavljala i mandat vijećnice SDA u Općinskom vijeću Stari Grad (2012-2014. godine), te je imala sasvim dovoljno vremena i prilika da reaguje u slučaju bilo kakvih neregularnosti. Umjesto toga, manipulativno tvrdi da se provode nezakonite radnje kod dodjele stanova nastavljajući tako prljavu kampanju koju provodi njena politička partija u Starom Gradu - navodi se u reakciji. 

VEZANI TEKST - SDA tvrdi da se radi o velikoj obmani Hadzibajrića: Ko je dobio stan od Općine Stari Grad?

Nadalje, pojašnjeno je da je Odluka o zakupu stanova mladim bračnim parovima jednoglasno usvojena na oktobarskoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo. Prethodno je Nacrt ove odluke razmatrala Komisija za propise i statut koju je imenovalo Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo, i koja je također jednoglasno usvojila Nacrt odluke.

- Amila Olovčić-Vražalica je bila prisutna  na 12. sjednici Komisije za stanove kojima raspolaže Općina Stari Grad Sarajevo, koja je održana 03.02.2020. godine, gdje je jedna od tačaka dnevnog reda bila i Nacrt Odluke o zakupu stanova Općine Stari Grad osobama starosti do 30. godina. Na toj Komisiji donesen je zaključak da svi koji žele mogu prijedloge i sugestije dostaviti nadležnoj službi. Do dana usvajanja Odluke niti jedan prijedlog i sugestija od strane ove Komisije nije stigao i nejasno je zašto članica ove Komisije Olovčić-Vražalica reaguje sada, kada je Javni poziv objavljen. Njeni postupci mogu biti motivisani samo željom da se umanji značaj ovog projekta i naruši ugled općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića kao i kompletne općinske administracije što je svojstveno političkoj partiji iz koje dolazi - stoji u reakciji. 

Također, navode da je na Nacrt ove odluke pozitivno mišljenje dalo i Općinsko pravobranilaštvo i tek tada je ona upućena Općinskom vijeću na usvajanje, te da je provedena i javna rasprava. Poručuju i da će ovaj Javni poziv i dodjele stanova mladim bračnim parovima, biti proveden transparentno i prema zakonu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.