open-navfaktor-logo
search
Ostanite u kući
Online druženje volontera i članova Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo
Kada moramo ostati u domovima da zaštitimo svoje zdravlje, menadžment i volonteri mreže Centara za zdravo starenje Općine Novo Sarajevo, Hrasno, Velešići i Čengić Vila svakodnevno uvode online aktivnosti za članove.
02.04.2020. u 11:09
get url
text
Ostanite u kući
Ostanite u kući

Svaki dan u jutarnjim terminima objavom video preventivno korektivne gimnastike članovi mogu nastaviti svoje fizičke aktivnosti vježbajući od kuće, iako ne mogu dolaziti u centre.

Na ovaj način omogućeni su i online časovi stranih jezika, njemačkog i engleskog, kao i individualni časovi računara. Volonterka video pozivima pomaže članovima da održe i usvoje nova znanja.

Časovi yoge putem skype sa volonterkom Sanjom – Yoga point, različite vrste izazova u kulinarstvu putem društvenih mreža, objave radova kreativnih radionica nastalih kod kuće za vrijeme izolacije samo su neke od aktivnosti koje se realiziraju u ovom vremenu. U toku je priprema online druženja muzičkih sekcija.

Ono sa čim se suočavaju starije osobe jeste strah od usamljenosti i nemogućnost izlaska iz svojih domova, te volonteri svakodnevno kontaktiraju članove putem telefona, razgovaraju s njima, po potrebi obave kupovinu namirnica ili donesu potrebne lijekove. Cilj je je u ovoj epidemiji održati kvalitet života starijih osoba, a za to se brinu centri svaki dan.

Članovi centara svakodnevno se mogu javiti volonterima pozivom na broj: 060 35 73 336 (viber), navodi se u saopćenju Općine Novo Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.