open-navfaktor-logo
search
Šta kaže zakon
Oduzimaju li se bh. parlamentarcima mandati nakon što budu osuđeni na kaznu zatvora?
Da li parlamentarcima u našoj zemlji prestaje mandat po izricanju kazne zatvora, ko u toj oblasti daje konačnu riječ, jesu li se u Federalnom parlamentu susretali sa takvim situacijama, pitanja su koja se nameću nakon presude u Srbiji protiv zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Salke Zildžića.
26.09.2023. u 21:56
get url
text
Sud
Sud

On je osuđen na godinu dana zatvora u kućnim uvjetima, uz elektronski nadzor, odnosno nanogicu. Zildžić prema Krivičnom zakonu BiH može otkupiti kaznu.

Zildžića su teretili za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, jer mu je na Graničnom prijelazu Bajina Bašta nađen pištolj i municija za koje nema dozvolu nadležnog organa Srbije.

- Imali smo slučajeva da su federalni parlamentarci bili osuđivani. Ja se sjećam slučaja Duška Raduna koji je bio delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i zastupnik u Skupštini Kantona 10, a koji je pravomoćno osuđen za zloupotrebu položaja ili ovlasti na osam mjeseci zatvora dok je bio načelnik Općine Bosansko Grahovo. Njemu je Centralna izborna komisija BiH (CIK BIH) 2019. godine oduzela mandat - prisjeća se Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i dodaje:

- Znam da je tražio "bijeli kruh" kada mu je prestao mandat i da mu to nikada nismo odobrili. Prestao mu je mandat zbog presude na kaznu zatvora.

Radun je bio načelnik Općine Bosansko Grahovo od 2015. do 2018. godine. On je kaznu zatvora zamijenio novčanom te u roku od mjesec uplatio 24.000 KM.

- Izborni zakon kaže da mandat prestaje izabranom članu organa vlasti danom pravosnažnosti presude kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci i duže. Kada se radi o Salki Zildžiću, budući da je on napravio sporazum, kada se napravi takvo što, pravosnažnost stupa odmah jer nema pravo žalbe na takvu presudu.

U svakom slučaju i njegov status će odrediti CIKBiH.

U Parlamentu FBiH do sada nismo imali slučajeve kućnog pritvora. CIK je dužan da protumači u njegovom slučaju Izborni zakon - kazao nam je Hadžiavdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.