open-navfaktor-logo
search
IGK
Održana centralna kanadska komemoracija povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici
Bosanci i Hercegovci u Kanadi, zajedno sa Kanađanima i prijateljima Bosne i Hercegovine i prijateljima istine i pravde, te zajedno sa Bosancima i Hercegovcima iz SAD-a, okupili su se u znak sjećanja na genocid u Srebrenici i sjećanja na žrtve agresije u BiH u Windsoru.
10.07.2023. u 08:54
get url
text

Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada istaknuto je da je kontinuirano odavanje počasti žrtvama genocida jako važno da bi svijet spoznao i prihvatio historijske, naučne i sudske činjenice o genocidu u Srebrenici.

Dodaju da je, nažalost, sve više onih koji pokušavaju da revidiraju historiju, presude i naučne činjenice, da negiraju genocid i izjednačavaju žrtvu i počinitelje genocida.

Specijalni gost na komemoraciji bio je član Parlamenta Kanade Brian Masse kojem je direktor Instituta Emir Ramić uručio posebno priznanje Predsjedništva Bosne i Hercegovine koje je potpisao Denis Bećirović.

Obraćajući se na komemoraciji Masse je istakao da ostaje stalno posvećen osiguravanju da žrtve izgubljene u tom genocidu nikada neće biti zaboravljene, te da je jednako važna i borba protiv negiranja genocida, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.