open-navfaktor-logo
search
Doneseni zaključci
Održan sastanak: Vlada KS i ViK će zajedno riješiti situaciju u preduzeću, Sindikat za svaki slučaj priprema štrajk
Samostalni sindikat radnika komunalne privrede u Kantonu Sarajevo saopćio je da su na današnjem zajedničkom sastanku predstavnika Sindikata, Vlade Kantona Sarajevo i direktora javnih komunalnih preduzeća Kantona Sarajevo doneseni sljedeći zaključci:
12.07.2023. u 15:10
get url
text

- Vlada Kantona Sarajevo i Uprava KJKP Vodovod i kanalizacija doo Sarajevo će zajedno riješiti situaciju unutar preduzeća u što kraćem roku, a Sindikat KJKP ViK Sarajevo nastavlja sa organizacijom generalnog štrajka i eventualnih tužbi ukoliko se zahtjevi Sindikata ne ispune u dogovorenom roku.

- Naredni sastanak predstavnika Sindikata, Vlade Kantona Sarajevo i direktora javnih komunalnih preduzeća Kantona Sarajevo održat će se u četvrtak 20.7.2023. godine u 9 sati, na kojem će se razmatrati i krenuti u implementaciju člana 29. Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti komunalne privrede Kantona Sarajevo, rok 10 dana

- Tematski sastanak o stanju u javnim komunalnim preduzećima Kantona Sarajevo zakazati hitno.

- Pregovori za novi Kolektivni ugovor moraju početi na vrijeme.

- Sindikat je uvijek otvoren za sve vrste pregovora i razgovora, te želimo naglasiti da se Kolektivni ugovor mora poštovati i primjenjivati u cijelosti, te da će javna komunalna preduzeća koja u potpunosti ne provode odredbe Kolektivnog ugovora snositi posljedice. Sindikat ne odustaje od pozivanja nadležnih institucija u kontrolu rada i implementaciju zakonskih odredaba, ne odustaje od protesta, štrajka upozorenja niti generalnog štrajka svih komunalnih preduzeća na nivou Kantona Sarajevo ukoliko se socijalni partneri ogluše na poštivanje i primjenu Kolektivnog ugovora - saopćio je Sindikat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.