open-navfaktor-logo
search
Premijerka BPK
Obuća: Sumnjamo u političku pozadinu štrajka zaposlenih u zdravstvu
Na čelu Nezavisnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu nalazi se predstavnik Naše stranke, tu su i članovi Naroda i pravde, kaže Obuća
21.01.2020. u 14:59
get url
text
Obuća Aida
Obuća Aida

Stanovnici Bosansko-podrinjskog kantona ubrzo čeka štrajk Nezavisnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu. 

Datum početka štrajka bit će utvrđen nakon potpisivanja sporazuma s direktorima zdravstvenih ustanova o minimumu poslova koji će se obavljati za vrijeme štrajka, saopćili su iz Sindikata. U Vladi BPK ističu da su učinili sve da do štrajka ne dođe.

- Od početka nije bilo volje da se postigne dogovor i to se odnosi na Sindikat. Svaki sastanak je završavan s povećanjem tenzija. Sumnjamo u političku pozadinu štrajka jer se na čelu  Sindikata nalazi predstavnik Naše stranke. Pored njega tu su još i članovi Naroda i pravde – kaže za Faktor Aida Obuća (SDA), premijerka BPK.

Kako je Obuća istakla, ispunili su dva od tri glavna zahtjeva Sindikata.

-  Kao prvo, poboljšali smo uvjete za rad i nabavili novu opremu. Zatim smo bili spremni na potpisavanje novog kolektivnog ugovora. Nismo mogli ispuniti zahtjev o povećanju koeficijenta za 0,4, što bi na godišnjem nivou značilo izdvajanje od dodatnih 774.831 KM. Moramo imati senzibilitet i prema ostalim budžetskim korisnicima, uveli smo i egzistencijalnu naknadu demobilisanim borcima. Imali smo zaista dobru volju da riješimo ovu situaciju. Predložili smo da to sporno povećanje ide postepeno, ali nije bilo sluha na drugoj strani – naglasila je Obuća. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.