open-navfaktor-logo
search
U Sarajevu
Obilježena šesta godišnjica stradanja Selme Agić i Edite Malkoč
Ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu obilježena je šesta godišnjica smrti Selme Agić i Edite Malkoč. Članovi porodica, prijatelji, studenti i profesori položili su cvijeće na spomen-ploču nedaleko od mjesta tragedije.
10.10.2022. u 12:33
get url
text

Na današnji dan 2016. godine u saobraćajnoj nesreći život su izgubile studentice Filozofskog fakuleta UNSA Selma Agić iz Bugojna, koja je tada imala 20 godina, i Edita Malkoč iz Bosnaske Krupe, koja je imala 21 godinu. Njih je Sanjin Sefić, prolazeći kroz crveno svjetlo na semaforu, udario automobilom na pješačkom prijelazu kod Zemaljskog muzeja.

Dvije godine nakon njihovog staradanja (2018) podignuto je spomen-obilježje u dvorištu Filozofskog fakulteta, gdje su se danas u 12 sati okupile porodica Agić i Malkoč, kao i mnogobrojni profesori, studenti i prijatelji poginulih djevojaka.

Amir Agić, otac stradale Selme, danas je rekao da iako je od nesreće prošlo šest godina, da njihova bol nikada nije prestala i da im je ustvari svakim danom sve teže i teže.

- Šest godina je veliki period, a nama je to prošlo kao da je bilo jučer, bol ne prestaje. Svaka godišnjica nam je teža i teža, ali Bože moj. Mi moramo da živimo. Hvala svima koji su se pojavili tu da nam ublaže našu bol. Poručio bih samo da se to više nikome ne desi. Tu bol mogu shvatiti samo roditelji koji su to doživjeli - kazao je Agić.

Kao i svake godine, na obilježavanju godišnjice također je prisustvovala i porodica ubijenog Dženana Memića, koji su od samog početka zajedno sa porodicom Malkoč i Agić tražili pravdu.

Sanjin Sefić je tu noć 10.10.2016. godine pobjegao sa mjesta nesreće u Srbiju, gdje je uhapšen, a potom isporučen BiH.

Nakon ponovljenog postupka suđenja, Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu izreklo je presudu kojom je Sanjin Sefić proglašen krivim za saobraćajnu nesreću u kojoj su poginule studentice te mu izreklo kaznu od 17 i po godina zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.